Misteriji

Družine umorjenih otrok: »Naj večno gnije v peklu«

Urban Klančnik
20. 5. 2017, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V ponedeljek, 15. maja, je v zaporu v Veliki Britaniji umrl eden najbolj gnusnih serijskih morilcev vseh časov, Ian Brady. Njegova partnerica Myra Hindley je umrla leta 2002.

Myra Hindley in Ian Brady

Brady in Hindleyjeva sta bila serijska morilca, pedofila in prav gotovo bi si zaslužila še kakšno oznako. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja sta skupaj umorila pet otrok (strokovnjaki se bojijo, da je bilo žrtev še precej več) in si prislužila naziv »morilca z barja«, saj sta trupla zakopavala na barju v bližini Manchestra. Kolikor je znanega o Bradyjevem otroštvu, je to, da je užival v mučenju živali, že takrat pa je napadal tudi otroke. V najstniških letih je prebiral knjige o sadizmu, oboževal je tudi Hitlerjevo knjigo Moj boj. Do svojega 13. leta je bil večkrat zaprt zaradi vlomov, leta 1961 pa je spoznal Myro Hindley.

Hindleyjeva in Brady sta otroke zvabila k sebi z zelo preprostimi metodami. S sladkarijami – ali pa sta jih prosila, ali bi jima pri nečem pomagali.

PAR IZ PEKLA

Hindleyjeva se je rodila v Manchestru. Njen oče je bil alkoholik in jo je pretepal, a jo je tudi naučil, kako se mora braniti. Kar malce grozljivo dejstvo je, da je bila Myra v najstniških letih zelo zaželena kot varuška. Leta 1961 pa je delala kot strojepiska v podjetju Millwards Merchandising in spoznala Bradyja. Takoj naj bi se zaljubila vanj in Brady jo je začel učiti o sadizmu ter umorih. Hindleyjeva je pozneje v zaporu povedala, da je Brady začel o prvem umoru govoriti že leta 1963. Dvanajstega julija tega leta sta tako ugrabila in umorila 16-letno Pauline Reade, istega leta sta tudi ugrabila 12-letnega Johna Kilbrida. Brady je obe žrtvi posilil in umoril. Pri posilstvih in umorih je sodelovala tudi Myra. Pravzaprav je o njej Brady vseskozi govoril, da je bila še bolj sadistična od njega.

GROZLJIVI POSNETEK

Šestnajstega junija 1964 sta ugrabila 12-letnega Keitha Benneta in ga umorila. Keithovega trupla niso nikoli našli. Šestindvajsetega decembra sta ugrabila desetletno Lesley Ann Downey. Mučenje nesrečne deklice sta posnela na trak in eden od detektivov, ki je slišal posnetek, potem ko so par aretirali, je dejal, da je bil tik pred tem, da Bradyja ubije. Šestega oktobra 1965 sta ugrabila 17-letnega Edwarda Evansa in ga umorila s sekiro. Pri umoru je bil prisoten David Smith, mož Myrine mlajše sestre. Pomagal jima je počistiti stanovanje, nato pa je odšel domov in takoj poklical policijo.

ARETACIJA

Policija je Bradyja in Hindleyjevo aretirala, sprva zaradi umora Evansa, a so našli še fotografije in zvočni posnetek umora desetletne Lesley. Proces proti njima se je začel 27. aprila 1965 in oba sta bila obsojena zaradi umorov petih oseb. Velika Britanija je prepovedala smrtno kazen le nekaj tednov pred njuno aretacijo. Številni Britanci menijo, da bi bila usmrtitev tako ali tako premila kazen za sadistična morilca. Brady in Hindleyjeva sta trupla zakopavala v narodnem parku Saddleworth Moor, po čemer sta tudi dobila ime. Leta 2002 je Hindleyjeva umrla zaradi bronhialne pljučnice, stara je bila 60 let. Brady pa je umrl zaradi bolezni pljuč, star je bil 79 let. Zanju je bila sicer najhujša kazen to, da od aretacije nista več videla drug drugega. Še posebej naj bi bilo to težko za Hindleyjevo.

DRUŽINE UMORJENIH

Na Bradyjevo smrt so se odzvale tudi družine umorjenih otrok; njegovo smrt so pozdravile z besedami, da upajo, da bo gnil v peklu. »Svet vsekakor ne bo slabši z odhodom te gnusne pedofilske pošasti,« je dejal brat Johna Kilbrida in tako povzel mnenje Britancev o Bradyju in Myri. Brady se je spravil na najbolj ranljive člane družbe, otroke, ker je bil sadistični strahopetec, in to so dejanja, ki mu ne bodo nikoli odpuščena.

Razen zadnje žrtve je Brady vse pred umorom posilil. Umoril pa jih je tako, da jim je prerezal vrat ali jih zadušil z vrvjo.

SKRIVNOST ODNESEL V GROB

Brady ni nikoli povedal, kje je pokopal nesrečnega 12-letnega Keitha Benneta. Za lokacijo njegovega groba ga je prosila celo Keithova mati, a je ostal neomajen vse do smrti. A je morda morilec za seboj vendarle pustil namig o tem, kje ležijo dečkovi posmrtni ostanki. Iz bolnišnice je namreč poslal nekaj papirjev in preiskovalci verjamejo, da bi lahko vanje zapisal omenjeno lokacijo. Žal za zdaj nihče ne ve, kaj piše v teh papirjih, niti ni prav znano, kje so. Brady je s tem, ko ni želel razkriti kraja pokopa, imel določeno kontrolo, ne le nad preiskovalci, ampak tudi nad družino žrtve.

ŽIVEL V STRAHU

Brady je bil več kot 50 let zaprt v psihiatrični bolnišnici Ashworth v Merseysidu in zapor je bil zanj nenehna nočna mora. Kot pedofila in morilca otrok naj bi ga praktično vsak dan napadali drugi zaporniki, ga pretepali in psihično zlorabljali. Ves čas je bil v strahu za svoje življenje. V zaporu je bival tudi z mafijci, ki niso ravno strpni do pedofilov, in ti so njegovo življenje spremenili v pravi pekel. Po nekaterih informacijah naj bi ga nalašč pustili živega, da bi trpel čim dlje časa. Tudi pazniki do njega niso imeli nobenih simpatij in so vskočili le, če je bila tepežka prehuda. Tako vsaj zatrjujejo nekateri viri.