Incident

Kitajski lovci prestregli ameriško vojaško letalo

M.K./STA
19. 5. 2017, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dva kitajska pilota sta v začetku tedna nad Vzhodnokitajskim morjem prestregla letalo ameriškega vojaškega letalstva, ki je zbiralo podatke o sevanju oz. o ostankih morebitnega jedrskega testa v Severni Koreji.

Reuters
Kitajski lovec je ameriško letalo izzivalno preletel obrnjen "na glavo".

Ameriško letalo WC-135 je na območju iskalo elemente, ki nastajajo ob jedrskih poskusih. Na ta način so hoteli zbrati dokaze o morebitnih jedrskih poskusih Severne Koreji.

Zatem sta ameriško letalo prestregla kitajska lovca tipa Suhoj Su-30. Približala sta se na 45 metrov, pri čemer je eden nad ameriškim letalom letel obrnjen na glavo, je za CNN povedal neimenovani ameriški predstavnik.

V ameriškem vojaškem letalstvu so dogodek označili za "neprofesionalen" incident. "Čeprav še vedno preiskujemo incident, pa prva poročila ameriške posadke to prestrezanje označujejo za neprofesionalno," je za CNN povedal tiskovni predstavnik letalstva, podpolkovnik Hodge.

Dodal je še, da se o dogodku že pogovarjajo s Kitajsko "prek ustreznih diplomatskih in vojaških kanalov".

Kitajska je na drugi strani danes opozorila Washington, naj bodo Američani pozorni, ko prihajajo v bližino kitajskih mej, da ne bo prihajalo do kakih nesporazumov.

"Že dlje časa ameriške ladje in letala prihajajo v bližino kitajskih meja in izvajajo neke preiskave," je sporočila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Pekingu Hua Chunying. "Upamo, da ZDA lahko spoštujejo razumno zaskrbljenost Kitajske glede lastne varnosti," je dodala.