Nemčija

Bi teroristični napad v Berlinu lahko preprečili?

P.K.
19. 5. 2017, 20.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Da bi to bilo mogoče, so pokazale ugotovitve preiskav.

Reuters
Amrija bi najverjetneje lahko aretirali na podlagi organiziranega razpečevanja drog.

Napad na berlinski božični sejem decembra lani bi lahko preprečili, je razvidno iz novih ugotovitev preiskav. Napadalca Anisa Amrija bi lahko namreč že pred napadom aretirali zaradi preprodaje mamil, a je prišlo do zapletov pri obravnavanju primera na berlinskem deželnem preiskovalnem uradu (LKA).

Spomnimo, da je Amri decembra lani s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu in ubil 12 ljudi. Štiri dni pozneje ga je blizu Milana ustavila policija in ga med streljanjem ubila. V preiskavi se je zdaj izkazalo, da je berlinski LKA najverjetneje zadrževal ugotovitve preiskave o Amrijevih prekrških pred napadom in jih morda celo priredil. Berlinska deželna vlada je zato zaradi namernega preprečevanja kaznovanja ovadila sodelavce LKA, je sporočil berlinski notranji senator Andreas Geisel. Ta je pojasnil, da so odkrili dokument o nadzorovanju telefonskih klicev, iz katerega je razvidno, da so Amriju že novembra očitali preprodajo drog. Verjetno je, da takrat dokazov niso ocenili kot pomembnih in zato preiskave niso nadaljevali. Preprodaja drog namreč ni imela islamističnega ozadja, je dodal Geisel in poudaril, da so vse to sicer le domneve. 

Preiskovalci so verjeli, da je Amri preprodajal samo zelo majhne količine drog, kar pa naj ne bi bil zadosten razlog za aretacijo. Vendar obstaja možnost, da so to oceno pozneje spremenili. Amrija bi najverjetneje lahko aretirali na podlagi organiziranega razpečevanja drog, poudarja Geisel. Zdaj preiskujejo, ali so dokument na LKA namenoma zadrževali. Proti več uslužbencem pa so uvedli disciplinske postopke.