Brazilija

Korupcijo zamenjala korupcija

B.K.
18. 5. 2017, 08.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obtožbe o korupciji spremljajo ulični protesti in pozivi k odstopu brazilskega predsednika .

Reuters
Sedanji brazilski predsednik Michel Temer in njegova predhodnica Dilma Rousseff.

Razjarjene množice in jezni poslanci brazilskega kongresa so zahtevali odstop predsednika države Michela Temerja, saj so na dan prišle informacije, da bi naj zaprtemu kolegu plačal večje vsote denarja za njegov molk.

Dokaze o plačevanju denarja za molk naj bi imela brazilska policija, poročajo brazilski časniki. Ti dokazi naj bi bili v obliki zvočnih in video posnetkov, na katerih je jasno slišati Temerja, kako svojemu uslužbencu ukaže, naj še dalje plačuje nekdanjemu predsedniku parlamenta Eduardu Cunhi, ki je zaprt zaradi korupcije, davčnih utaj in pranja denarja.

Cunha, ki je tako kot Temer član vladajoče desničarske stranke Brazilsko demokratično gibanje, je bil eden izmed glavnih akterjev pri odstavitvi nekdanje levičarske predsednice Dilme Rousseff, zaradi domnevne koruptivne vpletenosti v brazilsko naftno podjetje Petrobras.

Posnetki naj bi poleg Temerja inkriminirali še nekatere ostale vodilne politike, med drugimi tudi nekdanjega predsedniškega kandidata Aecia Nevesa in nekdanjega finančnega ministra Guida Mantego.

Čeprav posnetki niso bili podani v javnost, vrhovno sodišče pa obtožb ne komentira, je brazilska javnost razjarjena. Ob objavi obtožb na televiziji so mnogi brazilci začeli kričati in tolči s posodo, kar je tradicionalen znak protesta v tej latinsko-ameriški državi. Pred predsedniško palačo so se zbrale množice, ki so vzklikale “Fora Temer” (Temer ven). Dva poslanca sta v kongres že podala predlog za predsednikovo odstavitev.

Temer je na oblast sicer prišel pod vprašljivimi pogoji. Konec avgusta lani je brazilski senat odstavil nekdanjo predsednico Rousseffovo, zaradi domnevnih povezav s korupcijo v Petrobrasu. Temer jo je, kot podpredsednik, nasledil brez ljudskega glasovanja. Mandat mu traja do konca prihodnjega leta.