Novi ukrepi

Več nadzora: na naših cestah še več radarjev

žk
18. 5. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Stanje na področju prometne varnosti kljub vrsti aktivnosti ni takšno, kot bi si ga želeli. Pristojni tako razmišljajo o dodatnih ukrepih, ki bi prispevali k izboljšanju.

STA
Včeraj so se sestali pristojni za prometno varnost in napovedali nove ukrepe.

Na usklajevalnem sestanku na ministrstvu za infrastrukturo so sodelovali minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, generalni direktor policije Marjan Fank, direktor Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov ter predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč Robert Štaba.

Odstopanja od zastavljenih ciljev

Minister je udeležence v prometu pozval, naj upočasnijo hitrost, ne vozijo pod vplivom alkohola ali drugih drog, da ne telefonirajo med vožnjo, da se v vozilu privežejo, na kolesu in motorju pa vselej uporabljajo čelado.

Kot je dejal minister Gašperšič, stanje na področju prometne varnosti ni takšno, kot bi si ga želeli. Podatki za zadnji dve leti namreč kažejo odstopanje od usmeritve nacionalnega programa prometne varnosti, da bi v devetletnem obdobju prepolovili število smrtnih žrtev. Dodal je, da se stanje ne izboljšuje kljub intenziviranju nadzora prometa, ki ga izvaja policija.

Zato je treba narediti več, vložiti dodaten skupen napor, je dejal v izjavi po sestanku in dodal, da ugotavljajo, da je še nekaj rezerv na področju prekrškovne zakonodaje oziroma učinkovitejše izterjave kazni za kršitelje v prometu. Po Fankovih besedah nikakor niso pristaši višjih kazni, vendar pa enotno menijo, da mora biti sankcija, ko pride do kršitve, hitra in učinkovita.

Ozaveščanje mladih

Del rešitev je ozaveščanje med mladimi v srednjih šolah in preveriti možnosti za učinkovitejšo izterjavo kazni. 

Okrepiti nameravajo tudi prizadevanja v smeri ozaveščanja mladih. Makovec Brenčičeva je napovedala, da se bodo osredinili predvsem na področje srednjih šol. Da je to potrebno, po njenih besedah kažejo tudi statistike, iz katerih izhaja, da so mladi vse pogosteje udeleženci nesreč. Kot je dejala, želijo spodbuditi mlade, da drug drugemu sporočajo, kako se je prav vesti v prometu.

Skupaj z agencijo za varnost v prometu, ministrstvom za infrastrukturo, policijo in nevladnimi organizacijami, kot je Varna pot, bodo nadaljevali tako imenovane izobraževalne delavnice. Z agencijo bodo umestili več kot 300 srečanj v osnovnih in srednjih šolah, prav z namenom ozaveščanja, kako lahko vsakdo sam poskrbi za to, da je varnost v prometu za vse večja.

Redarjem še več pristojnosti?

Sicer pa po Gašperšičevih besedah nameravajo okrepiti nadzor s sekcijskim merjenjem hitrosti na avtocestah, za kar ima Dars že predvidena določena sredstva. Povečati želijo število nadzornih točk s stacionarnim radarjem. Pogovarjajo se o možnosti, da bi se redarskim službam v občinah dodale še določene pristojnosti. Kot je dodal, intenzivirajo tudi vlaganja v obnavljanje, posodabljanje in vzdrževanje cestne infrastrukture. Posebna pozornost je po njegovih besedah pri tem namenjena odpravi tako imenovanih črnih točk, kjer so prometne nesreče pogostejše.

***Siv okvirček: Poziv ministra ODGOVORNOST: Minister je udeležence v prometu pozval, naj upočasnijo hitrost, ne vozijo pod vplivom alkohola ali drugih drog, da ne telefonirajo med vožnjo, da se v vozilu privežejo, na kolesu in motorju pa vselej uporabljajo čelado. Rdeč okvirček: MLADI Del rešitev je ozaveščanje med mladimi v srednjih šolah in preveriti možnosti za učinkovitejšo izterjavo kazni. Številka: 42 ljudi je umrlo na slovenskih cestah v letošnjem letu. Ob Strani: Prometna varnost***