Merjenje hitrosti

Poglejte, kje vse bodo jutri nadzorovali z radarji

M.K./STA
5. 7. 2016, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policija bo v sredo izvedla maraton merjenja hitrosti. Nadzor hitrosti bodo policisti izvajali na območju celotne države, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Arhiv Svet24
V nadzor bo vključenih 196 policistov, ki bodo merili hitrost na 362 lokacijah. (Fotografija je simbolična).

Seznam lokacij, kjer bo potekal maraton nadzora hitrosti.

Jutri, 6. julija, bo med 6. in 12. uro po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja!

Do 10. julija pa traja tudi preventivna akcija hitrost, ki voznike opozarja na posledice prehitre vožnje. O hitrosti bo v petek na Krekovem trgu ozaveščala tudi celjska občina.

Letos je na slovenskih cestah umrlo 71 ljudi, lani v enakem obdobju pa 47. Direktor Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Igor Velov je v izjavi ocenil, da sta glavna krivca za večje število smrtnih žrtev hitrost in alkohol. "V letošnjem letu ugotavljamo porast smrtnih žrtev in nesreč zaradi prekomerne ali neprilagojene hitrosti. Zato smo letos nacionalno akcijo hitrost okrepili," je pojasnil.

Preventivna akcija hitrost poteka med 27. junijem in 10. julijem. Potekala je tudi aprila, ponovili pa jo bodo še v avgustu. Pri akciji sodelujeta policija in AVP. S sloganom Če si divjak, nisi junak želijo pritegniti mlajše voznike. "S superjunakom želimo dati mladim pozitivno sporočilo, v katerem se bodo lahko prepoznali," je pojasnil Velov.

Namen akcije je opozoriti voznike na posledice prehitre vožnje in umiriti hitrost na cestah. Med akcijo bodo policisti nadzirali hitrost vožnje z vsemi razpoložljivimi tehničnimi sredstvi, so napovedali na Generalni policijski upravi. Poleg nadzora bodo potekale tudi preventivne aktivnosti. Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je sicer pred dnevi pojasnil, da imajo preventivne akcije pogosto pomembnejšo vlogo kot sam prometni nadzor. Po njegovih besedah je povprečna izmerjena hitrost nižja še približno 14 dni po tovrstnih akcijah.

Maraton merjenja hitrosti

V nadzor bo vključenih 196 policistov, ki bodo merili hitrost na 362 lokacijah.

V sredo bo policija izvedla maraton merjenja hitrosti. Pri njem bodo sodelovale vse policijske uprave, izvajale pa ga bodo na območju celotne države.

Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, bodo policisti nadzirali hitrost vožnje s tehničnimi sredstvi, tudi s stacionarnimi merilniki, ki jih je največ na avtocestah. Pregledovali bodo tudi tahografe v tovornih vozilih in avtobusih.

Policisti bodo dosledno ukrepali zoper kršitelje

Policisti bodo dosledno ukrepali zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov, so napovedali. Vse udeležence v cestnem prometu pa pozivajo k odgovornemu ravnanju. "Če bomo skupaj dosegli, da nihče ne bo vozil pijan, da bodo vsi upoštevali omejitve hitrosti, ki niso same sebi namen, da se bodo vozniki in potniki med vožnjo pripeli z varnostnim pasom zaradi svoje varnosti in ne zaradi policistov ter upoštevali ostale cestnoprometne predpise, smo prepričani, da na naših cestah ne bo več hudih prometnih nesreč in smrtnih žrtev. To pa je tudi eden naših ključnih ciljev," so dodali na novomeški policijski upravi.

V petek bo potekal preventivni dogodek na temo hitrosti v Celju. Med 15. in 19. uro bodo na Krekovem trgu udeleženci lahko preizkusili različne demonstracijske naprave, so sporočili z Mestne občine Celje. Dogodek organizirata AVP in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Celje. Na Krekovem trgu pripravljajo tudi animacijski program.
Velov voznike v času turistične sezone poziva k strpni vožnji. "Tudi potovanje do cilja naj bo del dopusta. Vožnjo je treba načrtovati. Voznik in vozilo naj bosta na pot pripravljena," je naštel.