Volitve

Albanska opozicija na protestih vlado poziva k odstopu

STA/B.K.
13. 5. 2017, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ulicah albanske prestolnice Tirana se je danes zbralo več deset tisoč privržencev opozicije, ki vlado socialističnega premierja Edija Rame pozivajo k odstopu. Odstop vlade je tudi pogoj opozicije za sodelovanje na parlamentarnih volitvah 18. junija.

Reuters
Vodja albanske opozicije Lulzim Basha.

"Ne bo volitev brez opozicije. Prehodna vlada je edini pogoj za zagotovitev svobodnih in poštenih volitev," je na shodu dejal vodja opozicijske Demokratske stranke Lulzim Basha.

"Pripravljeni smo vztrajati," je še dejal množici, v kateri so plapolale albanske zastave. Protestniki, ki jim niso dovolili blizu sedeža vlade, so imeli v rokah transparente z napisi "svobodne volitve".

V noči na danes so v Albaniji aretirali okoli 20 ljudi, vendar pa policija ni pojasnila vzrokov za aretacije. Na današnjem shodu medtem ni prišlo do incidentov.

Pristaši opozicije sicer že tri mesece taborijo pred poslopjem vlade, opozicijski poslanci pa bojkotirajo delo parlamenta.

Premier tako opoziciji očita, da skuša preprečiti sprejem reforme pravosodnega sistema, ki je ključna na poti približevanja Tirane Evropski uniji. Albanija, ki je članica Nata od leta 2009, želi pristopna pogajanja z EU odpreti do konca leta.

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v četrtek izrazil zaskrbljenost glede dogajanja v Albaniji. "Demokratični procesi se morajo nadaljevati, tudi če se nekateri odločijo, da bodo zaostali," je dejal.