Norčije

FOTO: Kraljevi dvor razbil mit hladnega naroda

sn
13. 5. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Skupno praznovanje rojstnih dni med plemiči ni ravno v navadi, a na Norveškem so tokrat to pravilo prekršili. Pa ne samo tega, zrušili so mit o hladni naravi tega severnega naroda.

Profimedia
Norčije, kot so jih zganjali na norveškem kraljevem balkonu, med aristokracijo niso v navadi.

Kralj Harald in kraljica Sonja sta pred dnevi pripravila praznovanje 80. rojstnega dne. On je sicer slavil že februarja, ona bo šele julija …

Zakaj sta se odločila za slavje v dvoje, nista nikomur posebej razložila, a očitno to za nikogar ni moteče, saj so se v Oslu zbrali vsi predstavniki dvorov iz sosednjih dežel. Z bogato okrašenega balkona kraljeve palače sta kralj in kraljica pozdravila ljudstvo v družbi svojih bližnjih ter kraljevih parov iz Švedske, Danske in Belgije.

Profimedia
Norčije, kot so jih zganjali na norveškem kraljevem balkonu, med aristokracijo niso v navadi.

Bleščava draguljev v tiarah, ogrlicah, broškah, uhanih in prstanih ter svilenih plemiških simbolov in odlikovanj je bila neizmerna, razpoloženje na kraljevskem balkonu in pozneje na večerji v palači pa za dogodek tako visokega kova povsem nenavadno, za bolj stroge kritike morda celo neprimerno.

Načrtovanje norčije

Kaj točno so si slavljenca in gostje med seboj pripovedovali, v javnost ni pricurljalo. Po nasmehih in celo krohotu, ki se je razlegal, pa bi lahko sodili, da je šlo za najbolj kosmate šale. Z razposajenim razpoloženjem sicer ni nič narobe, a bilo je nenavadno, saj so uradna uvodna poziranja visoke družbe pred dogodki za fotografe sicer najbolj dolgočasen del dogodka, ker si praviloma vsi nadenejo le varne nasmeške za fotografiranje, ki jih očitno vadijo, saj so vedno in pri vseh enaki.

Očitno pa je kraljeva družina splošno veseljačenje prav načrtovala. No, za prestolonaslednika princa Haakona to vsekakor drži. Pol večera je namreč preživel s svojo dolgoletno temno bradico, potem pa se je med večerjo izmuznil izza mize in se v toaletnih prostorih do gladkega obril. Ker je brado nosil več let, ga ob vrnitvi sploh nihče ni prepoznal, ko so ga »razkrinkali«, pa je s svojo šalo požel huronsko navdušenje.

Profimedia
Norčije, kot so jih zganjali na norveškem kraljevem balkonu, med aristokracijo niso v navadi.