Epidemija

Ebola se vrača v Kongo

STA/B.K.
13. 5. 2017, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Potem ko so oblasti v Demokratični republiki Kongo v petek za odročno območje na severovzhodu države razglasile epidemijo ebole, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) danes sporočila, da zaradi odročnosti območja trenutno ni omejitev za potovanja in trgovanje. Okužbo z virusom so doslej potrdili pri enem človeku.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Epidemijo so razglasili na odročnem območju v provinci Bas-Uele na severovzhodu države, kar po besedah humanitarnih delavcev povzroča logistične težave pri dostavi opreme, zdravil, ovira pa tudi pot ekip za boj proti bolezni.

Okužbo z virusom so doslej potrdili pri enem človeku. Skupno je bilo od 22. aprila domnevno okuženih devet ljudi, pri čemer so trije umrli, je v petek sporočil WHO. Petim so odvzeli vzorec krvi, od katerih je bil en test pozitiven.

To so prvi primeri okužbe po letu 2014, ko je po izbruhu epidemije, ki je zajela države Zahodne Afrike, umrlo več kot 11.000 ljudi. V DR Kongu jih je umrlo 49.

"Upam, da bo nad epidemijo hitro vzpostavljen nadzor," je v petek povedala direktorica WHO za Afriko Matshidiso Moeti, ki se je v prestolnici Kinšasa srečala z ministrom DR Kongo za zdravje Olyjem Ilungo.

"Aktivnosti za mobilizacijo zdravstvenega sistema (...) in opreme so bile že sprožene v sodelovanju z guvernerjem (province Bas-Uele)," je še povedala. Vladi v Kinšasi je ob tem zagotovila tudi tehnično podporo WHO. "Pripravljeni smo na mobilizacijo naših strokovnjakov za prihod v DR Kongo," je povedala.

Ebola je sicer ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo virus, njegov rezervoar pa so divje živali.

Po okužbi z virusom ebole mine osem- do desetdnevna inkubacijska doba, po kateri se začnejo kazati bolezenski znaki. Pojavi se visoka vročina, slabo splošno počutje, lahko tudi bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje ali driska. Pri težkih oblikah bolezni takoj odpovedo nekateri organi, na primer jetra, ledvice ali centralni živčni sistem, pojavi se šok, ki se konča s smrtjo bolnika.