Mobilna verzija
07:19 21. september 2017

Duplek art: Rajko Ferk postal del elite

Gabrijel Toplak Maribor
0 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Mariborski slikar bo prihodnji mesec gostil 44 umetnikov iz 14 držav; v prvem delovnem dnevu na gradu Vurberk si bo likovno ustvarjanje mogoče ogledati tudi v živo.

Rajko Ferk, slikar, svetovna diplomacija

Rajko Ferk: edini Slovenec s funkcijo svetnika za umetnost in kulturno dediščino. Foto: Gabrijel Toplak

Mariborski slikar Rajko Ferk je pred novim, precej zahtevnim projektom. Ne le da so nedolgo nazaj njegov edinstveni način slikanja prepoznali tudi v tujini, saj je kot edini Slovenec na priporočilo italijanskega senatorja, mednarodnega kritika ter zgodovinarja starodavne in sodobne umetnosti Alfreda Pasolina, vstopil v svetovno diplomacijo v organizaciji ICDJ (International Council for Diplomacy and Justice), ampak bo prihodnji mesec organiziral velik slikarski dogodek.

Alfredo Pasolino je Ferka ocenil kot pomemben lik v razvoju slovenske in evropske umetniške revolucije; od vizionarskega realizma do radikalnega praga neofuturizma tretjega tisočletja.

Na Duplek Art 6 bo sodelovalo 44 slikarjev iz 14 držav.

Kuba, Nepal, Katar …

Edini Slovenec s funkcijo svetnika za umetnost in kulturno dediščino v svetovnem merilu, ki je precejkrat tudi dobrodelen, je za Novice Svet24 povedal, da je osrednji namen združevanje narodov. »Tako bo tudi na tokratni slikarski koloniji. Slikarji bodo prišli denimo tudi s Kube, iz Nepala in Katarja,« je dejal Ferk, ki je na 5. mednarodni likovni koloniji na dobrodelni dražbi zbral 1500 evrov in jih namenil dvema otrokoma s cerebralno paralizo.

Rajko Ferk, organizacija ICDJ, certifikati

Certifikati, ki potrjujejo Ferkovo članstvo v elitni druščini. Foto: Gabrijel Toplak

Iz Maribora v Koper, Trst …

»Vzorec za organizacijo te kolonije sem povzel po prijateljih v Srbiji, kjer sem spoznal številne slikarje. Sicer pa bo epilog štiridnevne kolonije odprtje razstave slik v galeriji Kavarne Betnava, od koder jo bomo po mesecu dni selili še v Koper, nato v Trst in druge države po svetu,« je pojasnil Ferk. 

Vaš prispevek