Za v slovo

Nikolićeve nerodne izjave: 'Putinu zaupam vse skrivnosti'

B.K.
8. 5. 2017, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Srbski predsednik v odhajanju Tomislav Nikolić, bo v spominu državljanom ostal po svojih nediplomatskih izjavah.

Reuters
Nikolić pomaga Putinu pri oblačenju plašča.

Nikolića bo na predsedniškem stolčku nasledil mlajši kolega in dosedanji srbski premier Aleksandar Vučić, ki bo zaprisegel 31. maja. Njegovega predhodnika pa se bodo ljudje spominjali po naboru nedostojanstvenih izjav.

“Ginekologija je znanje o ženski, če si kdo upa reči, da ga ima. Ginekologija se ukvarja s tem, da je ženska zdrava, zato da lahko odraste, se plodi in rojeva,” je rekel Nikolić na Simpoziju Združenja ginekologov leta 2015. Izjavo so takoj obsodile ženske političarke in in nevladne organizacije za pravice žensk.

Ob obisku kitajskega premierja Lija Kequianga leta 2014 je Nikolić v govoru z vso resnostjo omenil domnevno malce rasistično prerokbo dveh nepismenih srbskih kmetov, ki bi jo naj zapisal lokalni duhovnik. “Pred dvesto leti je živel pameten a nepismen človek in bil je prerok. Nikoli ni slišal o Kitajski, a je povedal: ‘Ljudlje prihajajo z vzhoda, rumeni ljudje in vladali bodo Zemlji. Pili bodo vodo iz srbske Morave.”

Nikolić pa je pisal celo britanski kraljici Elizabeti. V pismu iz julija 2015 jo je prosil, naj pritisne na svojo vlado, da ta umakne resolucijo o Srebrenici z dnevnega reda Varnostnega sveta Združenih narodov. “Vaše visočanstvo, pišem vam osebno, čeprav vem, da bodo moje besede morda izpadle nediplomatsko. A to moram storiti, da ne naredim napake, ki bi Balkan vrnile v trde čase konfliktov, ki jih moramo vsi čim prej pozabiti,” je v pismo zapisal v cirilici.

STA
Nikolića bo nasledil Vučić.

O ruskem predsedniku Vladimirju Putinu pa ni imel za povedati zle besede. Lani je ruskim medijem  dejal, da je Putinu zaupal vse svoje skrivnosti. “Ne vem, kaj predsednik Putin čuti do mene, lahko pa povem kaj jaz mislim o njem in najinem odnosu. Gre za popolnoma odprto prijateljstvo, do točke kjer mu lahko prosto zaupam vse skrivnosti in probleme ter ga prosim za nasvet. Gre za odnos poln razumevanja.”

Poleg nenavadnih izjav pa se ga bo javnost spominjala tudi po razsipnosti, ko pride do državnih odlikovanj. Od leta 2012 je Nikolić odlikoval 362 ljudi, med drugimi tudi glasbene izvajalce, umetnike in vsako državo, ki ni pripoznala neodvisnosti Kosova.