Neverjetno

Savdske ženske bodo lahko hodile v šolo brez dovoljenja moškega varuha

B.K.
8. 5. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ena izmed najbolj spolno segregiranih držav na svetu je naredila velik, a še vedno osnoven premik k enakopravnosti med spoloma.

Reuters
Ženske v Saudovi Arabiji.

Kraljestvo Saudove Arabije bo ženskam podelilo več nadzora nad svojim življenjem. Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je namreč izdal odlok, ki ženskam dovoljuje, da koristijo javne oziroma vladne storitve, kot so denimo izobraževanje in zdravstvena oskrba, brez da bi za to potrebovale dovoljenje svojega moža, očeta, oziroma drugega moškega varuha.

V tem globoko konzervativnem arabskem kraljestvu, so ženske še vedno močno diskriminirane. Nenehno morajo biti pod nadzorom moškega varuha, ne smejo voziti, v javnosti pa se morajo zakrivati od glave do peta.

Čeprav natančni učinki kraljevega odloka niso znani, bi nekatere spremembe lahko pomenile, da bodo ženske v določenih primerih lahko študirale, dostopale do bolnišničnih storitev, delale v javnem in zasebnem sektorju in se zagovarjale na sodišču, brez da bi za to potrebovale izrecno dovoljenje svojega moškega varuha.

Reuters
Kralj Saudove Arabije, Salman.

Trend aktivnejšega vključevanja žensk v delovno silo se je v Saudovi Arabiji sicer začel z letom 2011, ko je sedaj že pokojni kralj Abdullah bin Abdulaziz Al Saud ženskam dovolil, da lahko volijo na lokalnih volitvah, delajo v nekaterih sektorjih in svetujejo v vladi, leta 2012 pa so prvič lahko nastopile tudi na Olimpijskih igrah.

Saudova Arabija je sicer na 141. mestu, glede na spolno enakost v 144 državah po svetu, kakor jo je leta 2016 izmeril Global Gender Gap Index. Za njo zaostajajo le še Sirija, Pakistan in Jemen. Za primerjavo, Slovenija se je na lestvici uvrstila na 8. mesto.