Trgovina z orožjem

Trump za več milijard orožja Savdijcem

B.K.
8. 5. 2017, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Združene države Amerike želijo skleniti dogovor za prodajo ogromnega paketa orožja Saudovi Arabiji, pred prihajajočim obiskom Donalda Trumpa v Rijadu.

Reuters
Donald Trump

Saudova Arabija je titulo največjega uvoznika orožja na svetu prejela že leta 2014, ko je uvozila za kar 6,5 milijard ameriških dolarjev orožja, skoraj za milijardo več od drugouvrščene Indije. Sedaj bo svojo prednost še povečala, če bo uspel plan ameriškega predsednika Donalda Trumpa za prodajo paketa vojaških ladij, protiraketnih sistemov in oklepnih vozil.

Paket, skupno vreden več 10 milijard ameriških dolarjev bo sestavljen iz THAAD protiraketnega sistema, oklepnih transportnih vozil Bradley, topniškega vozila M109 in štirih manjših vojnih ladij.

Prodajo orožja mora sicer potrditi še ameriški Kongres, Trumpova iniciativa pa je v nasprotju z držo njegovega predhodnika Baracka Obame, ki je izvoz orožja v Saudovo Arabijo omejil zaradi savdske prisotnosti v jemenski vojni, poroča birtanski časnik Independent.

Mednarodna humanitarna organizacija Amnesty International opozarja, da bo Trump sokriv vojnih zločinov v Jemnu, če bo na koncu dogovor res sklenjen.