Prometne nesreče

Tvegane vožnje kolesarjev in motoristov

M.K.
8. 5. 2017, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Preko vikenda so bile gorenjske ceste polne kolesarjev in motoristov, ki so bili udeleženi tudi v petih nesrečah. V štirih primerih je šlo za nesreče kolesarjev, v enem pa za nesrečo motoristov.

PU Kranj
Z vzporedno vožnjo kolesarji povzročajo nevarne situacije in ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu.

V soboto je voznik osebnega avtomobila v Kranju odvzel prednost kolesarju in povzročil prometno nesrečo z materialno škodo; v Ratečah je kolesarka med vožnjo zapeljala na makadamsko bankino in med zaviranjem padla čez kolo ter se telesno poškodovala; včeraj je kolesar v Bohinju med nezanesljivo vožnjo s približno enim promilom alkohola (0,51 mg/l) padel na kolesarski stezi in se lažje poškodoval; danes zgodaj zjutraj pa sta bila kolesarka in vozilo udeležena še v prometni nesreči s telesnimi poškodbami v Lazah.

Še dva motorista sta bila v prometni nesreči s poškodbami udeležena v soboto v Železnikih. Nesrečo je povzročil motorist, ki ni vozil na zadostni razdalji za drugim motoristom in je med zmanjševanjem hitrosti prvega vanj trčil. Lažje je bila poškodovana potnica na enem od motornih koles, so sporočili s policijske uprave Kranj.

Policija opozarja, da do prometnih nesreč prihaja, ker udeleženci velikokrat sami povzročajo nevarne situacije, ki se jim v nekaterih primerih ni mogoče izogniti, malokrat pa je nesrečo kriv dejavnik, na katerega udeleženec nima vpliva.

Nevarna vzporedna vožnja

Ena od takih nevarnih situacij je prikazana tudi na sliki. Gre za večjo skupino kolesarjev, v kateri so vozniki koles - v posameznih situacijah tudi precej na široko - vozili po dva vzporedno. Z dejanjem so
ogrožali sebe, ovirali pa so tudi ostale udeležence. Prehitevanje take kolone je težavno in nevarno že samo po sebi, če pa cesta poteka v ovinkih in ko kolesarji vozijo drug ob drugem, pa je tveganje za nesrečo še večje.
Policija opozarja, da varnega prehitevanja v takih primerih ni! Zato poziva kolesarje, naj poskrbijo za svojo varnost in naj upoštevajo prometna pravila, v takih primerih, ko gre za večje skupine, pa naj se razdelijo na več manjših skupin, med njimi naj bo razmik, ki bo omogočal, da jih drugi prehitijo, vozijo pa naj tudi en za drugim.

Drugačna pravila veljajo za vožnjo voznikov koles z licenco pri izvedbi treninga na javni cesti – organizirana kolona teh voznikov koles, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri voznike koles (2 para). Organizirano kolono voznikov koles mora spredaj ali zadaj spremljati vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo.