Vohunska afera

So Rusi vohunili so za črnogorskim premierjem?

M.K./STA
27. 10. 2016, 21.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Srbija naj bi izgnala več državljanov Rusije, ki naj bi se pripravljali na teroristične akcije v Črni gori.

Profimedia
Novica je prišla na dan ravno ob obisku sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaja Patruševa v Beogradu.

O tem je poročal srbski časnik Danas, ki se sklicuje na "kroge blizu vrha oblasti v Srbiji". Časnik sicer več informacij o domnevno izgnanih ruskih državljanov ni dobil, niti tega ne, koliko naj bi jih bilo. Časnik se je tudi vprašal, ali je obisk Nikolaja Patruševa morda povezan z novico o izgonu ruskih državljanov, vendar so to v srbski vladi zanikali. Patrušev pa se je tako v sredo zvečer kot danes sestal s srbskimi predstavniki. Danes se bo sestal tudi s predsednikom srbske vlade Aleksandrom Vučićem.

Slednji tudi ni želel komentirati navedb časnika Danas. Namignil je le, da te navedbe niso povsem točne, vendar pa da več ne sme razkrivati, prav tako pa da ne "namerava vznemirjati javnosti".

Srbija je sicer sredi razčiščevanja vohunske afere, v kateri se je znašel visok uslužbenec uprave kriminalistične policije. Neki zahodni obveščevalni službi naj bi že dlje časa pošiljal občutljive podatke.
Poleg tega je Vučić v ponedeljek zvečer razkril, da so v Beogradu prijeli več ljudi, ki naj bi vohunili za črnogorskim premierjem Milom Đukanovićem. Srbski organi pregona so zbrali dokaze, da se na območju Črne gore pripravljajo "številne nezakonite aktivnosti", med njimi tudi o načrtih za atentat. V teh aktivnostih pa so prisotni "tuji elementi", je še povedal Vučić in hkrati poudaril, da s tem ni mislil "tujih obveščevalnih služb".

Kot je danes sporočil srbski notranji minister Nebojša Stefanović, je "prva faza" preiskave vohunske afere zaključena. V ospredju je glede na njegove besede zgolj omenjeni visoki uslužbenec kriminalistične uprave, ki je še vedno neimenovan. Njegovo srečanje s tujim obveščevalcem so podrobno dokumentirali, je pojasnil minister.

Na predvečer parlamentarnih volitev so v Črni gori 16. oktobra v Podgorici prijeli 20 Srbov, ki naj bi skušali izvesti diverzijo na dan volitev. V Srbiji so kasneje vpletenost v to zanikali, ali so te skupine med seboj kaj povezane, pa za zdaj ni jasno.

Odnosi med Srbijo in Črno goro so sicer precej ohlajeni že vse od ločitve pred dobrimi desetimi leti. Srbija je Črni gori tudi močno zamerila, ker je priznala neodvisnost Kosova. Poleg tega je močna srbska manjšina v Črni gori skušala preprečiti, da bi se država priključila zvezi Nato.