Ognjeni zublji

Franc je pred zimo ostal brez vsega

Gabrijel Toplak
27. 10. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kljub hitri intervenciji prostovoljnih gasilcev treh tamkajšnjih društev je ogenj gospodarsko poslopje popolnoma uničil. Sosedje pa so lahko hvaležni gasilcem, ki so s pravočasnim posredovanjem preprečili širitev ognjenih zubljev.

Gabrijel Toplak
Franc Šuen zdaj najbolj potrebuje zimska in spodnja oblačila.

Franc Šuen iz Bišečkega Vrha 8 v občini Trnovska vas je včeraj večji del dneva namenil zgolj pospravljanju in saniranju škode ter reševanju tistega, kar se je še rešiti dalo. Ognjeni zublji so mu namreč v torek popolnoma uničili streho nad glavo.

Preprečili širitev požara

Gabrijel Toplak
Požar je 96 kvadratnih metrov veliko gospodarsko poslopje uničil v celoti.

Kot je povedal Miran Arnuga iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Biš, je požar prostovoljnim gasilcem iz Biša, Vitomarc in Destrnika sicer uspelo pogasiti, vendar so se ognjeni zublji hitro širili, zato je gospodarsko poslopje v izmeri 96 kvadratnih metrov v celoti uničeno. »Smo pa s pravočasnim posredovanjem gasilcev preprečili širitev na stanovanjsko hišo in sosednji gospodarski objekt, ki sta v neposredni bližini gorečega objekta. Poziv je bil sprožen ob 14.11, intervencijo smo zaključili ob 19. uri, ko je na požarišču ostala požarna straža,« je pojasnil Arnuga. Dodal je, da je v intervenciji sodelovalo 31 gasilcev.

Zgorelo mu je vse

Včeraj sta v bližini poslopja tamkajšnji sosed Sali Goričaj in Franc Šuen z mrkima obrazoma čistila dvorišče in odnašala uničene stvari. »Gledal sem televizijo, ko je naenkrat zmanjkalo električne energije. Stopil sem iz hiše in zagledal že goreče ostrešje,« se spominja Šuen, ki ni želel ugibati, zakaj bi zagorelo, vseeno pa je priznal, da je bila v objektu suha slama. Zgorelo mu je praktično vse, pravi. »Iz gorečega objekta mi je uspelo rešiti zgolj eno škatlo, ki sem jo zelo hitro napolnil z najnujnejšimi oblačili. Potem mi je že zmanjkalo časa,« pojasni Šuen. Včeraj je bil pri njem bližnji sosed Sali Goričaj in mu pomagal čistiti. Kot je dejal, mu ni težko, saj bi v takšnih trenutkih tudi sam bil hvaležen kakršnekoli pomoči.

Intervencijo so zaključili po slabih petih urah.

Brez toplih oblačil

Šuen priznava, da zdaj s strahom pogleduje v prihodnost, saj je pred vrati zima. »Vsa topla oblačila so mi zgorela in bojim se mrzlega vremena. Zdaj najbolj potrebujem zimska in spodnja oblačila,« je poudaril in dodal, da nosi konfekcijsko številko XL. Oblačila mu lahko vsi ljudje dobre volje, ki se jim že vnaprej zahvaljuje, pustijo pri sosedu Goričaju na naslovu Bišečki Vrh 9.

Poškodovan sosednji objekt

Njegova sestra Majda, ki sicer živi v Cmureku, je včeraj okoli poldneva v stanovanjski hiši v neposredni bližini pogorišča – vhodna vrata so bila ožgana in nekoliko uničena od ognja – reševala zadeve z zavarovalničarjem. »Ne živim tukaj in še zdaj sem pretresena. Vem le tisto, kar mi je povedal brat. Groza. Vse ima uničeno,« je dejala Majda Šuen.