Razkrinkana ministra

Razvpitemu direktorju priskrbela novo službo

lt
27. 10. 2016, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ministrica Anja Kopač Mrak v interpelaciji tudi tarča očitkov, da je poiskala službo nekdanjemu direktorju CSD Slovenj Gradec Juriju Šumečniku. Vodja koroških SD naj bi jo z odstopom s funkcije razbremenil najhujših očitkov v primeru velenjskih dečkov.

Bobo
Kopač Mrakova in Židan naj bi takoj po njegovem odstopu zanj zahtevala novo službo v javnem sektorju.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je za Jurija Šumečnika intervenirala že med njegovo kandidaturo za direktorja Centra za socialno delo Slovenj Gradec (CSD SG). Šumečnik, sicer nekdanji kandidat stranke SD za župana Slovenj Gradca, je imel imenovanje na mesto direktorja na začetku leta 2014 že praktično zagotovljeno, saj so ga podpirali štirje od sedmih članov sveta zavoda CSD SG. Imenovanje ni minilo brez zapletov, saj je predstavnica zaposlenih Tanja Meh ugotovila, da Šumečnik ne izpolnjuje pogojev za razpis. Opravljen je imel namreč le strokovni izpit, ki je ustrezen za socialnovarstvene zavode, kjer sta poslovodno in strokovno vodenje ločeni. CSD ni takšen zavod; po mnenju Mehove bi moral poleg strokovnega izpita imeti opravljeno še pripravništvo. Šumečnik je sicer strokovni izpit opravil na dan, ko je bil objavljen omenjeni razpis.

STA
Šumečnik, ko je na listi SD kandidiral za župana Slovenj Gradca.

Za pojasnila so se v zavodu obrnili na pristojno ministrico Kopač Mrakovo, ki pa je odgovorila, naj razpis razveljavijo, sicer ne bo potrdila izbranega kandidata. »Kot je mogoče razbrati iz prilog k interpelaciji, je bilo imenovanje Jurija Šumečnika očitno politično delegirano. Ob tem se je popolnoma ignoriralo stroko,« so v stranki SDS zapisali v besedilu interpelacije.

Odstop, ne razrešitev

Šumečnik je odstop z mesta direktorja CSD SG ponudil, potem ko je upravna inšpekcija ugotovila, da ta institucija vloge babice koroških dečkov za izvajanje rejniške dejavnosti ni pravočasno oddala v reševanje pristojnemu organu. S tem je kršil pravice stranke do odločanja v zakonitem roku.

»Sam nisem naredil nič narobe, se pa glede na ugotovitve upravne inšpekcije čutim objektivno odgovornega,« je Šumečnika tedaj navajal novičarski portal. Šumečnik je tedaj v političnih krogih veljal za žrtveno jagnje, saj je s hitrim odstopom pomagal ublažiti vse večji pritisk javnosti na ministrico.

Iz sociale v državno energetiko

V zameno za to, da je namesto Kopač Mrakove dal glavo na tnalo, pa je stranka SD Šumečniku hitro poiskala novo službo. Po naših informacijah naj bi Dejan Židan in Kopač Mrakova takoj po njegovem odstopu zahtevala, naj se mu najde služba v javnem sektorju. To je pred dobrim mesecem tudi dobil, in sicer v državni energetiki – distributerju Energetika Celje (ECE), kjer skrbi »za spremljanje zakonskih in podzakonskih aktov, ki so pomembni za delovanje podjetja, pripravo pravilnikov in normativov ter varstvo pri delu«, so novo pridobljene strokovne kompetence Šumečnika za medije komentirali v ECE.

Po mnenju predlagateljev interpelacije zoper ministrico Kopač Mrakovo to kaže, da Šumečnik »ni bil samo politično kadrovan, temveč je bil njegov odhod tudi politično usklajen tako, da se mu je prek političnih povezav priskrbelo novo službo«.

Pojasnil iz stranke SD do zaključka redakcije nismo prejeli.