Univerza v Mariboru

Zoperstavljenje šikaniranju je drago plačal

Gabrijel Toplak
27. 10. 2016, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Domnevnima žrtvama mobinga in spolnega nadlegovanja s strani nekdanjega glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča, ki še vedno zanika vse obtožbe in vztraja, da gre za montirani proces, naj bi pokazali vrata.

Bobo
Teodor Lorenčič očitke zavrača in je precej kritičen do pričevanj svojih kolegov.

Sredi letošnjega leta je bilo v mariborskih univerzitetnih krogih, pa tudi širše, precej govora o domnevnem epilogu spolnega nadlegovanja med zaposlenimi, ki ga je spodbudila tako imenovana afera Lorenčič. Posebna komisija, ki so jo poleti ustanovili, da razišče domneve o neustreznem obnašanju nekaterih zaposlenih, je namreč junija, kot smo v časopisu Svet24 tudi poročali, potrdila očitke o vulgarnem obnašanju, ustrahovanju in spolnem nadlegovanju nekdanjega glavnega tajnika univerze Teodorja Lorenčiča.

Rektor je novo sistemizacijo podpisal minuli petek in bo začela veljati čez osem dni, čeprav sta ji sindikata poprej ostro nasprotovala.

Nova sistematizacija

In pred dnevi naj bi na Univerzi v Mariboru prišlo do za mnoge precej nenavadne situacije. Rektor Igor Tičar naj bi podpisal novo sistemizacijo delovnih mest na rektoratu, zaradi katerih bo univerza odpustila domnevni žrtvi mobinga in spolnega nadlegovanja s strani Lorenčiča. Slednji naj bi ostal na oddelku za odnose z javnostmi in promocijo, kjer je po pooblastilu rektorja delal pred prevzemom položaja glavnega tajnika, medtem ko naj bi z novo sistemizacijo ukinili tudi delovni mesti Petre Ujčič, vodje oddelka za finančne in gospodarske zadeve, in Alena Vidonje, vodje oddelka za pravne kadrovske in splošne zadeve. In ravno to sta osebi, ki sta na začetku leta opozorili na neustrezno obnašanje nekaterih vodilnih na rektoratu, v prvi vrsti takratnega glavnega tajnika univerze po pooblastilu Lorenčiča.

Kljub nasprotovanju sindikatov

Z univerze so včeraj sporočili, da je do sprememb v sistemizaciji na rektoratu prišlo zaradi racionalizacije, večje učinkovitosti, preprečevanja korupcijskih tveganj, izboljšanja nadzora ter optimizacije procesov. »Iz navedenih razlogov se bo postopek izvedbe sistemizacije nadaljeval, kljub nasprotovanju sindikatov. Sistemizacija je bila po sprejetju na komisiji za sistemizacijo in organizacijo konec februarja, zaradi razjasnitve okoliščin, ki so nastale takoj po njenem sprejetju, začasno zadržana. Po zaključku semestralnih počitnic je bila ponovno obravnavana in soglasno sprejeta na kolegiju rektorja. Postopek sprememb sistemizacije je tisti, ki sledi spremenjenim okoliščinam in učinkovito zasleduje potrebe institucije,« so zapisali.

Strah pred ponovitvijo

"... če je to cena, ki jo je bilo treba 'plačati', da se to ne bo več ponovilo, jo bom z veseljem plačal."

Da je tam, kjer je dim, po navadi tudi ogenj, dokazuje tudi Vidonjev zapis na družbenem omrežju Facebook: »Takšen je razplet, ko se zoperstaviš dolgotrajnemu šikaniranju na delovnem mestu, stopiš v bran sodelavkam ter prijaviš spolno nadlegovanje, ki ga opaziš v delovnem okolju.« Včeraj je po telefonu svoj zapis dopolnil: »Situacija je že sama po sebi dovolj zgovorna in pove vse o rektorju Igorju Tičarju. To je njegov način 'rektorjevanja'. Žal sem bil naiven ter iskal zaščito pred šikaniranjem ravno pri Tičarju, ki je ne nazadnje odgovoren za nastalo situacijo. Moja prijava šikaniranja ter spolnega nadlegovanja nad sodelavkami me je sedaj stala mojega delovnega mesta, vendar če je to cena, ki jo je bilo treba 'plačati', da se to ne bo več ponovilo, jo bom z veseljem plačal. Bojim pa se, da se bo ponovilo (v takšni ali kakšni drugačni obliki). Univerzitetne 'avtoritete', ki ob vsem tem ostajajo pasivne in situacijo zgolj nemo spremljajo, pa se naj malo zamislijo.«