Skupinske tožbe

VW se bo v Evropi branil z vsemi sredstvi

M.K./STA
7. 9. 2016, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potem ko je evropska komisarka za potrošnike Vera Jourova napovedala pogovore z nacionalnimi potrošniškimi organizacijami o morebitnem skupinskem ukrepanju proti Volkswagnu (VW) zaradi afere z izpusti, je vodja VW Matthias Müller danes dejal, da se bodo proti temu borili z vsemi pravnimi sredstvi.

Arhiv Svet24
VW je v ZDA pristal na poravnavo in bo plačal več kot 15 milijard dolarjev.

"Odprti smo za vse pogovore. Smo kooperativni in konstruktivni, vendar vedno upoštevamo lokalne in tudi regionalne pravne okvire, ne pa kar si določen posameznik želi," je dejal Müller.

Dodal je, da je treba upoštevati, da obstajajo znatne razlike v zakonodaji v ZDA in EU.

VW je po izbruhu škandala s sporno programsko opremo v ZDA pristal na poravnavo, ki vključuje lastnike avtomobilov, zvezne okoljske regulatorje in zvezne države, plačal pa jim bo več kot 15 milijard dolarjev. V Evropi gre najprej za popravilo vozil, odločanje o odškodninah pa je v pristojnosti nacionalnih sodišč.

Jourova je ta teden dejala, da je VW kršil evropska pravila glede nepoštenih poslovnih praks, in nemškemu koncernu očitala tudi pomanjkanje transparentnosti v odnosu do potrošnikov. Še ta teden naj bi se srečala z nacionalnimi potrošniškimi organizacijami s ciljem usklajenega evropskega pristopa v tem primeru. Ugotovila je namreč, da so ti pristopi, ki jih pristojni nacionalni organi nudijo v škandalu prizadetim potrošnikom, različni.