Za obnovitev odnosov

Erdogan se je Putinu opravičil za sestrelitev ruskega lovca

J.P./STA
27. 6. 2016, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je danes ruskemu kolegu Vladimirju Putinu opravičil za turško sestrelitev ruskega lovca novembra lani na sirsko-turški meji in pozval k obnovitvi odnosov med državama.

Turška vlada je napovedala objavo lastne izjave v zvezi z Erdoganovim sporočilom Rusiji.

Turško letalstvo je novembra lani sestrelilo rusko lovsko letalo suhoj su-24, ki naj bi med preletavanjem Sirije, kjer Rusija nudi letalsko podporo režimskim silam, domnevno za krajši čas vdrl v turški zračni prostor. Pri tem je umrl ruski pilot, Rusija pa je zatem v veliki meri zamrznila odnose s Turčijo.

"Turški voditelj je izrazil sočutje in iskreno sožalje svojcem ubitega ruskega pilota in se opravičil," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Erdogan je po njegovih besedah v sporočilu Putinu tudi izrazil žejo, da se stori vse, kar je mogoče, za obnovitev tradicionalno prijateljskih odnosov med Turčijo in Rusijo.

Peskov je povedal še, da proti turškemu državljanu, ki je osumljen vpletenosti v smrt pilota ruskega lovca suhoj-24, po besedah Erdogana teče preiskava.