Zapleti v lekarnah

Že več kot sto zavrnitev izdaje zdravil

M.K./STA
27. 6. 2016, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi novega sistema avtomatskega nadzora cen zdravil danes v lekarnah že prihaja do težav pri izdaji nekaterih zdravil. Kot je povedal predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, so danes v lekarnah zavrnili več kot sto ljudi.

Lekarna Ljubljana
V lekarniški zbornici zavračajo odgovornost za težave bolnikov pri dobavi zdravil.

Ker se recepti izdajajo elektronsko, sistem ZZZS lekarnam ne dovoli izdaje zdravila, za katerega v centralno bazo ni vnesena pravilna cena, je danes opozoril predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.

Miran Golub: "Bolniki so bili danes razumevajoči."

Koliko bolnikov je danes odkorakalo iz lekarne brez svojih zdravil, Golub natančno ni vedel povedati, jih je pa po njegovih besedah več kot 100. Bolniki so bili danes razumevajoči, je ocenil prvi mož lekarniške zbornice. Upa, da se bo stanje normaliziralo in bodo bolnik lahko prišli do svojih zdravil.

Kdo je odgovoren za napačno vnašanje podatkov?

Težave so po njegovih besedah nastale zaradi napačno vnesenih podatkov v centralno bazo zdravil, za katero skrbijo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje.

Golub je poudaril, da so vse od leta 2013 sodelovali z ostalimi partnerji in tudi ves čas opozarjali na napake v centralni bazi zdravil. Z uvedbo nadzora nad ceno zdravil se strinjajo, saj menijo, da mora biti sistem pregleden, izdatki za zdravila pa čim bolj racionalizirani.

Opozarjali so, da bo do težav prišlo in tudi predlagali, da bi nov sistem avtomatske zavrnitvenega nadzora cen deloval le za zdravila, ki bi jih lekarna nabavila od današnjega dne naprej, ne pa za nazaj tudi za zdravila, ki jih lekarna že ima na zalogi od prej in jih je morda kupila po drugačni ceni od tiste, ki je vnešena v bazo.

Zahteva po optimizaciji zalog je neživljenjska

"Gre za problem birokracije," je ocenil Golub.

Izjavo ZZZS, češ naj lekarne bolje optimizirajo svoje zaloge, pa je Golub označil za neživljenjsko. Če bodo sledili takemu navodilu, "se bo dogajalo, da lekarne ne bodo imele nobene zaloge, saj ga ob vsakršni spremembi cene v centralni bazi zdravil ne bi mogle več izdati", je opozoril.

Počasno odpravljanje napak

Kot primer je izpostavil zdravilo za težave z želodcem Nexium, ki da ga lekarne že zadnje tri mesece kupujejo po isti ceni, ki pa je drugačna od cene, zabeležene v bazi cen zdravil. Kot je dejal, so ves čas opozarjali, da je v bazi napaka, a je bila ta odpravljena šele minulo sredo.

Po besedah Goluba so imeli danes sestanek tudi s predstavniki veledrogeristov in od teh izvedeli, da s 1. julijem lekarnam ne bodo več izdajali zdravil, ki v bazi nimajo vnešene prave cene. "To je neresno od tistih, ki vodijo to politiko pri nas," je opozoril Golub.

"Nedopustno, za talce jemljejo bolnike"

Na ZZZS pa pravijo, da so tovrstne motnje povem neupravičene, nezakonite in tudi neetične.
"V našem imenu lahko povem, da je to popolnoma neutemeljeno in nesprejemljivo. Letos praktično že pol leta po lekarnah urejamo cene zdravil, ki so bile previsoke, in zaradi tega nam bodo lekarne morale povrniti približno pol milijona sredstev, za lansko in predlansko leto," je za Radio Slovenija povedal vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Fürst.

Tudi na javni agenciji za zdravila (JAZMP) menijo, da je nedopustno, da se v času do implementacije rešitve zaradi neurejenih poslovnih razmerij med posameznimi udeleženci v prometu z zdravili jemlje za talce bolnike z zavrnitvijo izdaje zdravil. Opozorila zbornice v zvezi z omejevanjem dostopnosti do določenih zdravil, ki so jih lekarne plačale po previsokih cenah, so neutemeljena, saj so vsa ta zdravila na slovenskem trgu dostopna in imajo zagotovljen ustrezen delež kritja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kaj lahko stori bolnik, če mu v lekarni zdravila ne bodo izdali?

Ima dve možnosti. Prva je, da se zelo resno pritoži, zaradi tega, ker to zdravilo je v lekarnah na zalogi, vendar s previsoko ceno. Ampak lekarne morajo poslovati tako kot tudi vsi drugi poslovni partnerji po Sloveniji, torej po zakonsko določenih cenah. Druga, toda skrajna možnost pa je, da bolnik zdravilo vzame samoplačniško, zavod pa mu bo povrnil stroške, vendar le do višine dogovorjene cene, je še pojasnil Fürst.