Žižgač

Snowden brez zagotovil Norveške, da ga ne bo izročila ZDA

M.K./STA
27. 6. 2016, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Norveško sodišče je danes zavrnilo vnaprejšnjo podajo zagotovil nekdanjemu uslužbencu ameriške obveščevalne agencije Edwardu Snowdnu, da ga v primeru obiska na Norveškem ne bodo izročili ZDA.

Profimedia
Edward Snowden je letos že v tretje nominiran tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki od leta 2013 živi v izgnanstvu v Rusiji, bodo novembra na Norveškem podelili nagrado, na dogodek pa so ga tudi povabili.

Snowdna je na podelitev nagrade Ossietzky za svobodo izražanja 18. novembra povabilo norveško krilo pisateljskega kluba PEN. Snowden je že lani prejel podobno nagrado, ki pa je, ker ni imel zagotovil tamkajšnjih oblasti, ni prevzel osebno. Žvižgač je letos že v tretje nominiran tudi za Nobelovo nagrado za mir, ki jo prav tako podeljujejo na Norveškem. Nagrajenca bodo letos v Oslu predstavili 7. oktobra.

Žvižgač, ki je svetu razkril obsežen nadzor obveščevalnih služb nad posamezniki in ustanovami v ZDA in po svetu, je aprila letos vložil civilno tožbo proti norveškemu pravosodnemu ministrstvu s ciljem vnaprej preprečiti, da bi Oslo ugodilo prošnji Washingtona za njegovo izročitev.

A sodišče v Oslu je danes njegovo tožbo zavrnilo oz. potrdilo argumentu pravosodnega ministrstva, da nekega zahtevka za izročitev oz. njegove utemeljenosti ni mogoče oceniti, dokler ni ta dejansko podan. V praksi to pomeni, da bi se Norveška o izročitvi Snowdna ZDA odločala šele, ko bi jo ZDA za to zaprosile.
Ameriške oblasti so Snowdna obtožile vohunjenja in kraje državnih skrivnosti.

Norveška je ena izmed držav, v katerih je danes 33-letni Snowden zaprosil za azil, ko je pobegnil iz ZDA, a v Oslu so mu sporočili, da morajo biti prosilci za azil fizično navzoči v državi, če želijo zaprositi za mednarodno zaščito.