Pridobivanje nafte

Prepovedali fracking

G.G./STA
24. 6. 2016, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški parlament je danes odobril zakon, ki praktično prepoveduje postopek hidravličnega lomljenja, t. i. fracking. S tem se v največjem gospodarstvu območja z evrom končuje večletna razprava o sporni tehnologiji za pridobivanje nafte in plina.

Nova nemška zakonodaja ne prepoveduje klasičnega vrtanja za nafto in plinom, odločitev v posameznih primerih pa daje zveznim deželam.

Fracking, ki poteka s pomočjo mešanice vode, kemikalij in peska, ki jo vbrizgajo v podzemne plasti kamnin, pa je prepovedan. Dovoljenje naj bi na tem področju najverjetneje pridobilo le nekaj projektov, namenjenih znanstvenim projektom oziroma nekomercialnim razlogom.

Področje frackinga je bilo v Nemčiji doslej neurejeno, koalicija kanclerke Angele Merkel pa je na oblikovanju pravil delala več mesecev. Prvi predlog so predstavili aprila lani, a so ga zaradi kontroverznosti teme umaknili.

Sedaj je vlada predlog znova oživila, potem ko so velika energetska podjetja po petih letih čakanja napovedala, da bodo s svojimi projekti frackinga nadaljevala.

Fracking škodljiv za okolje

Nemška javnost je do tega postopka pridobivanja nafte in plina izredno kritična, saj naj bi bil fracking škodljiv za okolje, še posebej za vire pitne vode. Industrija je na drugi strani vodila glasno kampanjo za ohranitev te možnosti.

Fracking je že prepovedan v Franciji, še posebej priljubljen pa je v ZDA, kjer so s pomočjo te metode močno okrepili proizvodnjo energentov.

Nemški zeleni so bili sicer do vlade kritični, češ da je postopek na hitro izpeljala v senci dveh velikih dogodkov - britanskega referenduma o članstvu v EU in evropskega nogometnega prvenstva.