Šok na Kozjanskem

Ivani ukradli čebele

Sašo Avramovič
24. 6. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsakodnevno poslušamo in beremo novice o krajah avtomobilov, motorjev, denarnic, torbic …

Facebook
Ivana Kovačević

Te novice so nam že zelo dobro poznane, novica, da je nekdo ukradel 32 čebeljih matic pa nam je nekako tuja, nevsakdanja, a tudi to se dogaja. Žal. Zgodilo se je na Kozjanskem, lastnica čebel je ogorčena.

Okvirne cene: 

Čebelja družina: okrog 100 evrov Matica: od 15 do 20 evrov

Panj: od 50 do 150 evrov

Statistično gledano je bilo pred časom v Sloveniji registriranih okoli 12.500 čebelnjakov in okoli 146.700 čebeljih družin oziroma skoraj 10.000 čebelarjev. Čebelarstvo je seveda pri nas tradicionalna kmetijska dejavnost, ki je zelo pomembna za gospodarstvo.

Doživela neprijetno izkušnjo

S to dejavnostjo se med drugim ukvarja tudi Ivana Kovačević (skupaj s partnerjem sta vzrejevalca matic), ki pa je pred časom doživela neprijetno izkušnjo. »Pozor! Pred kratkim so mi ukradli 32 čebeljih matic skupaj s štirimi unikatnimi Kozjanskimi prašilčki. Za informacijo, ki me bo pripeljala na sled storilcu, ponujam 32 čebeljih matic oziroma protivrednost v denarju. Delite!,« se glasi zapis, ki ga je nedavno objavila na družbenem omrežju Facebook (v javni skupini Čebelar). Pod objavo se je zvrstilo kar nekaj komentarjev uporabnikov. »To so čebelarji, ki mislijo, da se s čebelami na hitro obogati. Pa ni tako enostavno,« je recimo zapisal Marjan, Rajko pa dodal: »Žalostno, da kradejo čebele in upam, da so tatove dobro napikale.« »To ja sama golazen,« je bil oster Joco, ogorčen pa je tudi Gorazd, ki je zapisal: »Pa saj to ni res no. Ne morem verjeti, da bi kdo to počel!«

Facebook
Ivani Kovačević so ukradli 32 čebeljih matic skupaj s štirimi unikatnimi Kozjanskimi prašilčki

Matica od 15 do 20 evrov

Za pojasnila smo se obrnili na Kovačevićevo, ki nam je dejala, da je do kraje prišlo prejšnji teden v četrtek (po vsej verjetnosti ponoči) in da je povzročena škoda velika ter dodala: »Ukradenih prašilnikov, ki jih je skonstruiral moj partner Matija sam, se na trgu ne da kupiti.« Za odziv pa smo se obrnili tudi na predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjana Noča, ki nam je v telefonskem razgovoru dejal, da je kraja čebeljih družin (s panji vred), matic itd. v zadnjih letih vse pogostejša in dodal: »Čebel ne more ukrasti kar vsakdo, ampak nekdo, ki se na čebele vsaj malo spozna.« Veliko primerov kraj je sicer prijavljenih policiji, a vse skupaj ostane pri prijavi, saj le redko izsledijo tatove. Preverili smo tudi ceno čebeljih družin, matic in panjev. Noč nam je pojasnil, da čebelja družina stane okrog 100 evrov, matica od 15 do 20 evrov, panji pa od 50 do 150 evrov, odvisno od velikosti, manjši manj, večji več.