Svet

Norveška od katoliške cerkve terja več milijonov odškodnine zaradi prevare

STA
29. 6. 2015, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Norveška od katoliške cerkve terja 4,6 milijona evrov odškodnine zaradi domnevnega napihovanja števila pripadnikov te verske skupnosti, da bi tako pridobila več državne pomoči, je danes sporočila škofija v Oslu.

Wikipedia

Škofijo, njenega škofa in finančnega direktorja sumijo, da so med letoma 2010 in 2014 namerno registrirali več tisoč fiktivnih članov v svoje evidence, da so pridobili preračunano 5,8 milijona evrov državne pomoči.

Katoliška cerkev na Norveškem zavrača očitke o prevari, a je priznala, da so bile njene pretekle metode "nezadovoljive".

Na Norveškem, ki je pretežno protestantska država, oblasti organiziranim verskim skupnostim omogočajo pridobitev subvencij, njihova višina pa je odvisna od števila članov.

A po pisanju norveškega časnika Dagbladet je škofija od državnih oblasti danes prejela pismo z zahtevo, naj vrne 4,6 milijona evrov, kolikor jih je bilo preplačanih. Tiskovna predstavnica škofije Lisa Wade je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila vsebino pisma, a dodala, da škofija tega denarja ne bo plačala in se bo o zadevi pogajala z norveškim kulturnim ministrstvom. "Imamo zelo različno razumevanje zakona. Gre za zapleteno zadevo," je povedala.

Norveška katoliška cerkev je leta 2014 zabeležila 140.000 registriranih članov, kar je več kot dvakrat več kot leta 2010. Skokovit porast članstva je Cerkev obrazložila s trditvijo, da se ji je pridružilo večje število katoliških priseljencev, predvsem Poljakov, ki so se udeleževali obredov, niso pa bili registrirani, zaradi česar je imela Cerkev večje stroške, istočasno pa ni dobila več državnih sredstev.

Njihova imena so sedaj iz evidenc izbrisali. Še več kot 21.000 drugih primerov pa mora Cerkev sedaj razjasniti.