Zanimivosti

Razmišljanje s svojo glavo za 10.000 evrov

Gabrijel Toplak
29. 6. 2015, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tudi 19. Pirčev memorial v šahu ter odprti prvenstvi v sestavljanju Rubikove kocke in igri človek, ne jezi se

sta

Drugo največje mesto v državi te dni gosti Festival iger. Organizator, Železničarski šahovski klub (ŽŠK) Maribor, do 4. julija na različnih prizoriščih tekmovanj v najrazličnejših miselnih in namiznih igrah pričakuje okoli tisoč udeležencev iz različnih držav.

120 šahistov se je prijavilo na festival iz več kot 10 držav. 

Nagradni sklad 10.000 evrov

V ŽŠK Maribor pojasnjujejo, da se bodo tekmovanja zvrstila v več kot desetih igrah s skupnim nagradnim skladom več kot 10.000 evrov. »Slovenija pridobiva novo festivalsko dogajanje, obiskovalci pa možnost, da se preizkusijo v tekmovanju ob igranju najljubših družabnih in miselnih iger,« dodajajo v omenjenem klubu. Sredin začetek festivala na Trgu Leona Štuklja so zaznamovali s svojevrstno šahovsko simultanko, ki jo je igrala mladinska svetovna prvakinja v šahu Laura Unuk. Dogodek so popestrili še z mini turnirjem v igri človek, ne jezi se in predstavitvijo hitrega sestavljanja Rubikove kocke. Sicer pa bo na srednji gradbeni šoli in gimnaziji v prihodnjih dneh potekal 19. Pirčev memorial v šahu, ki velja za mednarodni šahovski turnir, na katerega se je prijavilo več kot 120 šahistov iz več kot desetih držav. Na omenjeni šoli bosta tekli tudi odprti prvenstvi v sestavljanju Rubikove kocke in igri človek, ne jezi se, v centru Tkalka pa tekmovanje v remiju. Na sedežu ŽŠK Maribor se bodo tekmovalci pomerili v slovenski fantazijski igri zlati goblin, na II. gimnaziji Maribor pa bosta potekali državno prvenstvo v hitrem branju in odprto državno prvenstvo v pomnjenju.

Matej Tomažin, direktor Festivala iger: » Ljudje se radi družimo, in to želimo prenesti s šaha še na druge igre.«

Karte, križanke in sudoko

Zadnja dva festivalska dneva bosta v znamenju iger s kartami, kot sta bridž in tarok, ter reševanja križank in sudoka. Matej Tomažin, direktor festivala, je povedal, da takšen festival prirejajo prvič, in sicer da bi popestrili dogajanje okoli tradicionalnega Pirčevega šahovskega memoriala. »Ljudje se radi družimo, in to smo želeli prenesti s šaha še na druge igre. Kot šahovski klub imamo izkušnje z organiziranjem številnih dogodkov, ne nazadnje je Maribor pred leti gostil svetovno mladinsko šahovsko prvenstvo. To bi radi uspešno unovčili v novem projektu, ki je lahko spodbuden za turistični razvoj mesta,« je poudaril Tomažin.