Slovenija

Odzivi so različni, a kako bo v prihodnje?

MIrjam Bezek Jakše
29. 6. 2015, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji, so pretekli teden pripravili v Črnomlju že 52. leto zapored. Za razliko od prejšnjih let je bil tokrat v starem mestnem jedru.

Mirjam Bezek Jakše

Jurjevanje se je začelo že v torek in je trajalo kar šest dni. Letošnja prireditev, ki jo je pripravil Ric Bela krajina, se je precej razlikovala od prejšnjih, saj se je dogajanje iz Jurjevanjske drage preselilo v staro črnomaljsko mestno jedro, ki je bilo za promet zaprto. To je bilo mogoče zgolj zato, ker so nedavno odprli zahodno črnomaljsko obvoznico.

Mirjam Bezek Jakše

Sicer pa je bilo dogajanje razpršeno po vsem starem delu mesta. Težko je našteti, kaj vse se je v preteklih dneh dogajalo v Črnomlju. Nastopile so folklorne skupine iz Bele krajine, Celja, Rusije, Španije, Srbije in Hrvaške. Pripravili so tudi tradicionalno srečanje otroških skupin Pastirče mlado.

Pestro dogajanje

Prireditve so se vrstile še v grajskem atriju, cerkvi sv. Duha, Pastoralnem centru, kulturnem domu, Mestni muzejski zbirki, po ulicah in trgih, v tamkajšnjih gostinskih lokalih in še kje. Skratka, staro mestno jedro je zares zaživelo.

Že 52. Jurjevanje V Črnomlju se je včeraj zaključilo Jurjevanje v Beli krajini. Letos precej novosti in različni odzivi.

Poleg folklore je bilo mogoče videti in slišati še marsikaj drugega: razstave, nastope različnih glasbenih zasedb, gledališke predstave. Pripravili so likovno kolonijo, različne delavnice, predavanja, predstavitve, sejme.

Različni odzivi

Da bi naredili mestno jedro čim prijaznejše pešcem in kolesarjem, so na glavno cesto in ob njej postavili drevesa, mize, stole in klopi. Izložbe, ki so že dlje časa prazne, so prelepili z velikimi fotografijami z jurjevskimi motivi. Niso pozabili na otroke in na tiste, ki so si zaželeli kolesarjenja in gibanja za zdravje.

Mirjam Bezek Jakše

Odzivi na novosti so med ljudmi različni. Eni so navdušeni, drugim se zdi, da rešitev ni bila dobra in še vedno navijajo za Jurjevanjsko drago, ki je nekakšen naravni amfiteater sredi mesta. Organizatorji bodo morali strniti vse vtise, narediti inventuro in se odločiti, kako bo z Jurjevanjem v prihodnjem letu.