Svet

Na Kitajskem začetek gradnje plinovoda iz Sibirije

STA
29. 6. 2015, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kitajska in Rusija sta s slovesnostjo na kitajski strani začeli gradnjo plinovoda Moč Sibirije, po katerem naj bi plin potoval iz ruske Sibirije na Kitajsko. V okviru slovesnosti so danes zvarili prvi spoj dveh cevi. Plinovod naj bi v celoti začel obratovati leta 2018, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

enerjienstitusu

Ruski Gazprom in kitajski naftni velikan CNPC sta maja lani podpisala 400 milijard dolarjev vreden dogovor, v skladu s katerim bo Rusija na Kitajsko letno dobavljala do 38 milijard kubičnih metrov plina. Posel se nanaša na obdobje od 2018 do okoli 2047.

O današnji slovesnosti je poročala ruska tiskovna agencija Tass, ki je kot kraj dogodka navedla bližino kitajskega mesta Heihe v provinci Heilongjiang na meji z Rusijo.

Po poročanju Tassa je na slovesnosti sodeloval tudi ruski premier Dmitrij Medvedev, ki se je iz Moskve oglasil prek video konference. Medvedev je izpostavil številne skupne projekte Kitajske in Rusije, še posebej v energetskem in transportnem sektorju. Omenil je gradnjo hitre železnice med Moskvo in Kazanom.

Rusija je svoj del plinovoda začela graditi lani. Plinovod Moč Sibirije bo v dolžino meril skoraj 4000 kilometrov, stal pa naj bi 21,3 milijarde dolarjev.