Zanimivosti

Naravna zaščita izginja, raka bo vse več

R.T.
29. 6. 2015, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Magnetosfera našega planeta, ki nas varuje pred sevanjem in sončevim vetrom, izginja. Najbolj opazno zahodni poluti, pravijo strokovnjaki, ki so spremljali nedavne sončne nevihte – te pogosto motijo komunikacijske sisteme na Zemlji.

dk

Ta naravna zaščita, ki sega več tisoč kilometrov globoko v vesolje, vpliva tudi na vremenske vzorce in globalne komunikacijske sisteme. Vendar pa strokovnjaki Evropske vesoljske agencije na podlagi dognanj ob koncu štiriletnega programa, ugotavljajo, da magnetosfera našega planeta postaja vse šibkejša. Tako je predstavnik vesoljske agencije dejal: »Meritve zadnjih šest mesecev potrjujejo, da magnetno polje izgublja na moči. Najbolj opazno na zahodni poluti.« Strokovnjaki že opozarjajo, da se bo sevanje, ki nas dosega, podvojilo, če bo magnetosfera postala še šibkejša oziroma popolnoma izginila. V tem primeru bi vsekakor prišlo do porasta kožnega raka, so še dejali. Atmosfero bi njenih ionov lahko počasi oropal tudi sončev veter – Zemlja tako ne bi več mogla zadrževati vode in zraka, oslabljena magnetosfera pa bi lahko pospešila podnebne spremembe. Tako ugotavlja skupina danskih raziskovalcev. Kot pravijo, spremembe v ravneh kozmičnih žarkov, ki dosegajo našo atmosfero, vplivajo na oblačnost. In da je eden od pokazateljev sprememb v magnetosferi povečana vidljivost Severnega sija.

Strokovnjaki že opozarjajo, da se bo sevanje, ki nas dosega, podvojilo, če bo magnetosfera postala še šibkejša oziroma popolnoma izginila. 

Valjasta zaščita

Magnetosfera je območje, ki obdaja Zemljo, v katerem je sončev veter pod vplivom zemeljskega magnetnega polja pospešen. Magnetno polje pa je zaradi sončevega vetra stisnjeno v omejeno votlino znotraj sončnega sistema, imenovano magnetosfera. Oblikovana je kot razpotegnjena kaplja. Debelejši del je obrnjen proti Soncu, na nočni strani pa razpotegnjena v dolg rep sega prek lunine tirnice.