Svet

Video: Pretepli ugledno novinarko

STA / J. P.
25. 12. 2013, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V okolici Kijeva so neznanci v noči na danes pretepli ugledno novinarko Tetjano Čornovil, ki je med drugim kritično pisala o ukrajinskem predsedniku Viktorju Janukoviču, sodelovala pa je tudi na proevropskih protestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Novinarka, ki piše za časnik Ukrajinska Pravda, je z avtomobilom zapuščala Kijev, ko je opazila, da ji sledijo. "Voznik sumljivega avtomobila jo je začel riniti na stran. Ko se je ustavila, je nekaj moških zlomilo zadnje vetrobransko steklo, jo potegnilo iz avtomobila in jo začelo pretepati," je v izjavi zapisala policija in dodala, da so jo na koncu vrgli v jarek, kjer so jo našli malo po polnoči.

Čornovilova je dejala, da je šlo za "vsaj dva napadalca". "Udarjali so me po glavi, rekli niso ničesar, samo udarjali so," je v videu, objavljenem na spletni strani Ukrajinske pravde, dejala 34-letna novinarka.

Čornovilova je utrpela pretres možganov, ima pa tudi več modric in zlomljen nos, poroča omenjeni časnik.

Do napada na novinarko, ki je znana po raziskovanju korupcije, je sicer prišlo le nekaj ur po objavi njenega članka o premoženju najvišjih državnih uslužbencev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Janukovič je napad ostro obsodil, notranjemu ministru Vitaliju Zaharčenku pa naročil, da najde storilce. Policija je že sporočila, da incident preiskujejo njeni najbolj izkušeni preiskovalci.

Pred notranjim ministrstvom se je zaradi napada danes zbralo nekaj sto protestnikov in zahtevalo Zaharčenkov odstop. Nekateri med njimi so nosili sliko pretepene novinarke, še navaja AFP.