Slovenija

Agencija RS za okolje opozarja: zaradi naraščanja rek mogoče poplave!

STA / J. P.
25. 12. 2013, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na območju Posočja, Bohinjskega kota in celotnem območju Zgornje Save so reke danes že začele postopoma naraščati. Po predvidevanjih bodo naraščale tudi ponoči in v četrtek, ob intenzivnejših krajevnih padavinah pa lahko posamezni potoki in hudourniki lokalno poplavijo, so sporočili z Agencije RS za okolje. Pretok rek se bo povečal tudi drugod.

Vremenoslovci tako pričakujejo porast rek tudi v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju. Močneje lahko poraste tudi reka Vipava s pritoki in lahko v četrtek poplavi na območjih pogostih poplav.

Prav tako se bodo povečali pretoki reke Reke ter Kolpe, kjer lahko pride ob intenzivnih padavinah do hitrega porasta in manjših razlivanj. V četrtek čez dan in v petek bodo, predvidoma do velikih pretokov, narasle tudi reke v osrednji Sloveniji.

Povišano bo tudi plimovanje morja. Predvsem ponoči ter v četrtek zjutraj in delu dopoldneva bo morje presegalo opozorilno višino in poplavljalo nižje predele obale. Morje bo najvišjo predvideno višino 320 centimetrov na mareografski postaji v Kopru doseglo v zgodnjih jutranjih urah med 2. in 6. uro.