Svet

Država Urugvaj ima talent

Simon Rosc
21. 12. 2013, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mediji iščejo takšne in drugačne osebnosti leta, britanska revija Economist pa je po načelu, katera ima več talenta, izbrala kar državo leta.

Reuters

Britanska revija Economist je med seboj primerjala države, jih ocenila in za najboljšo razglasila, kot so zapisali v reviji, skromni, veseli in liberalni Urugvaj. Za to latinskoameriško državo so se odločili, ker je legalizirala istospolne poroke ter proizvodnjo, konzumiranje in prodajo marihuane.

Zaradi istospolnih porok naj bi bili ljudje srečnejši, po legalizaciji marihuane pa naj bi imele oblasti več časa za ukvarjanje s težjimi oblikami kriminala. Piko na i tej odločitvi pa je dal sam predsednik Urugvaja José Mujica, ker živi v povsem navadni hiši, v službo pa se vozi s volkswagen beetlom. Tudi pri potovanjih v tuje države je varčen, leti namreč v ekonomskem razredu, kot vsi navadni državljani. O Joséju Mujici smo mediji pisali že v preteklosti. Kar 90 odstotkov plače da namreč v dobrodelne namene, obdrži samo dobrih 900 evrov, kolikor potrebuje za svoje preživetje.