Svet

Mandelo je uril izraelski Mosad

A.Š.
21. 12. 2013, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pokojnega velikana južnoafriške države je leta 1962 v Etiopiji urila izraelska agencija Mossad.

Po pisanju britanskega Guardiana je izraelski dnevnik Haaretz obelodanil vsebino tajnega poročila, v katerem je Mossad v Etiopiji Mandelo učil uporabo orožja in sabotažnih tehnik. Prav tako so ga nagovarjali k zionizmu. Med obiskom afriških držav za zbiranje podpore proti boju proti režimu apartheida, je kontaktiral izraelsko ambasado v Etiopiji.

Haaretz je zapisal celotno zgodbo, kako se je človek pod imenom David Mosbari uril v judu, streljanju z orožjem in pripravljanju sabotaž. Temnopolti možakar je prav tako izkazal zanimanje za Haganah, judovsko paramilitantsko organizacijo, ki se je pod britanskim vodstvom v 30-ih in 40-letih 20. Stoletja borila proti arabski populaciji na področju Palestine.

»Naše ljudi je nagovarjal s pozdravom šalom, poznal je probleme Izraela in razkazal svojo inteligenco. Poskušali smo ga nagovoriti za našo stvar, v pogovorih z njim pa smo ugotovili, da je socialist, ki se nagiba h komunizmu. Šele, ko so ga aretirali v JAR in smo videli slike, smo ugotovili, s kom smo imeli opravka,« tako poročilo Mossada.