Svet

V Južnem Sudanu napadli bazo ZN

STA
21. 12. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Napadalci so v četrtek zvečer napadli bazo Združenih narodov v Južnem Sudanu in ubili dva indijska pripadnika modrih čelad ter najmanj 20 civilistov. Medtem se je na naraščajoče nasilje v državi odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama in pozval k takojšnjemu končanju spopadov. Hkrati je v državo poslal 45 ameriških vojakov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je približno 2000 pripadnikov etnične skupine Nuer v četrtek zvečer napadlo bazo ZN v kraju Akobo v zvezni državi Jonglei, kamor se je zateklo 36 civilistov rivalske etnične skupine. Najmanj 20 so jih napadalci ubili.

Poleg tega so v napadu načrtno ubili tudi dva indijska pripadnika modrih čelad, še en pa je bil huje ranjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ranjeni vojak se zdravi v prestolnici Juba. Najprej so sicer navajali tri smrtne žrtve med pripadniki modrih čelad.

ZN so sporočili, da so napadalci zasegli vse orožje, strelivo in druge zaloge iz oporišča, ki so ga nato ponovno osvojili vojaki južnosudanske ljudske osvobodilne vojske (SPLA). Približno 40 ostalih pripadnikov sil ZN so premestili na varno.

Odposlanka ZN za Južni Sudan Hilde Johnson je napad označila za zločinsko dejanje, za katerega morajo napadalci odgovarjati.

Po eskalaciji nasilja v zadnjih dneh, v katerem je umrlo že več sto ljudi, je ameriški predsednik Obama opozoril, da je Južni Sudan na razpotju, ali se bo pogreznil v državljansko vojno. Pozval je k takojšnjemu premirju in koncu spopadov.

"Zadnji spopadi grozijo, da se bo Južni Sudan pogreznil nazaj v temno obdobje svoje zgodovine. Spopadi za poravnavanje političnih računov ali za destabilizacijo vlade se morajo takoj končati. Podžiganje in usmerjeno nasilje se morata končati," je poudaril.

Obama je še povedal, da je v državo poslal 45 ameriških vojakov, da bodo zaščitili ameriške "državljane in interese". V Južnem Sudanu bodo ostali, "dokler varnostna situacija ne postane taka, da ne bodo več potrebni".

Medtem so številne tuje države že začele z evakuacijo svojih prebivalcev iz te nemirne države. ZDA so že pred dnevi začele z letali evakuirati svoje državljane, danes so sledila tudi Nemčija, Italija in Nizozemska.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so medtem v četrtek izdali opozorilo, da odsvetujejo vsa potovanja v Južni Sudan.

V spopadih med rivalskimi frakcijami južnosudanske vojske je bilo od konca minulega tedna po navedbah bolnišničnih virov ubitih več kot 500 ljudi. Spopadajo se frakcije, zveste predsedniku Salvi Kiirju, in nekdanjemu podpredsedniku države Reiku Macharju, ki ga Kiir obtožuje poskusa državnega udara.