Slovenija

Delavci optimistično proti novemu letu

Gabrijel Toplak
21. 12. 2013, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub negativnemu poslovanju je Mariborska livarna Maribor po zaslugi državne pomoči dobro likvidna, kar se pozna tudi na zadovoljstvu zaposlenih.

Mediaspeed

Zaposleni v Mariborski livarni Maribor (MLM) so pred dnevi podjetje zapuščali z dobrimi občutki. Četudi se bližajo božično-novoletni prazniki in bo treba opraviti kakšen večji nakup, se tega ne bojijo in večina bo praznike preživela veselo ter v krogu družine. Vodstvo podjetja, ki je v pričakovanju pravnomočne potrditve prisilne poravnave, jih je namreč seznanilo, da so po zaslugi državne pomoči dobro likvidni, čeprav so tudi v drugi polovici leta poslovali negativno.

To jim kljub razmeram v državi še vliva nekaj optimizma. Sogovornik, ki v podjetju dela že 28 let in ne želi biti imenovan, pravi, da so mesečni prihodki zdaj redni. „Božičnice res nismo dobili, ampak nam dela, kot vse kaže, še ne bo zmanjkalo. Rednih plač se nadejamo tudi v prihodnje,“ je dodal. V rednem poročilu uprave, ki je objavljeno na spletni strani Ajpesa, je prvi mož MLM Boris Šlamberger zapisal, da se bo likvidnost s pravnomočnostjo prisilne poravnave izboljšala tudi, ker se bo na transakcijski račun predvidoma takoj po novem letu sprostilo za dober milijon evrov že vplačanih denarnih sredstev v osnovni kapital družbe.

Bankam in drugim upnikom je uprava družbe obljubila polovično poplačilo terjatev v naslednjih štirih letih po pravnomočnosti sklepa. Dobavitelji, ki so večinoma ostali isti še iz časov pred uvedbo prisilne poravnave, pa so še vedno previdni, saj so večinoma omejili višino poslov in zahtevajo predplačila. S potrditvijo prisilne poravnave – pri glasovanju je sodelovalo 34 upnikov, ki so skupaj prijavili za 33,5 milijona evrov navadnih priznanih terjatev – pričakujejo izboljšanje razmer, saj so jim nekateri dobavitelji že odobrili dobavo na odločena plačila. Pozitiven rezultat pa ni presenečenje, saj so zahtevano vsoto presegle že vse tri največje banke upnice, NKBM, Abanka in Probanka, ki so se pred časom odločile za konverzijo dela svojih terjatev in tako prevzele tudi večinski lastniški delež v nekoč največjem mariborskem industrijskem podjetju.