Prodaja

Zadnja možnost: še en poskus za Peko

J.P./STA
23. 12. 2017, 08.11
Posodobljeno: 23. 12. 2017, 08.14
Deli članek:

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše bo še enkrat skušala najti kupca za blagovno znamko Peko. Za znamko že na prejšnji dražbi z zniževanjem izklicne cene ni bilo interesa. Tokrat pa bo zaradi nižje izklicne cene, nižja tudi varščina, ki bo znašala 22.000 evrov. Dražba z zniževanje izklicne cene v višini 220.000 evrov bo 9. januarja.

Arhiv Svet24
Zadnje leto in pol v okviru stečajnega postopka intenzivno poteka razprodaja Pekovega premoženja.

Podobna dražba je potekala že 12. septembra. Takrat se je dražbe za blagovno znamko udeležil en dražitelj, ki je vplačal varščino, vendar pa kljub zniževanju cene ni podal ponudbe. To je bil že tretji neuspešni poskus prodaje blagovne znamke Peko, katere prvotna izhodiščna cena je bila pri prvem zbiranju ponudb postavljena na 761.000 evrov.

Zadnja možnost

Blagovno znamko je Tamšetova najprej poskusila prodati prek zbiranja zavezujočih ponudb in nato prek dražbe z zviševanjem izklicne cene. Septembrska dražba je nato potekala z zniževanjem izklicne cene, postavljene pri 396.900 evrih.

Po prodaji številnih poslovalnic, je od večjega premoženja ostala le še obsežen poslovni in proizvodni kompleks v Tržiču, ki se bo prodajal prihodnje leto.

Dražba z zniževanjem izklicne cene je praktično zadnja možnost iskanja kupca, zato bo Tamšetova 9. januarja še enkrat poskusila prodati blagovno znamko po tem postopku, vendar tokrat s še nižje postavljeno izklicno ceno, kar pomeni tudi nižjo varščino.

Če obstaja kakšen interesent za blagovno znamko bi ga namreč lahko od septembrske dražbe odvrnila relativno visoka varščina, ki je znašala 39.690 evrov. Če tudi ob nadaljnjem znižanju izklicne cene Tamšetova ne bo uspela najti kupca, pa sledijo postopki, predvideni za premoženje, ki ga ni mogoče unovčiti. Takšno premoženje se ponudi upnikom in državi.

5000 zaposlenih

Pekovo obutev so prenehali izdelovati v začetku lanskega leta po stečaju tega tržiškega podjetja, ki je nekdaj štelo celo 5000 zaposlenih, po dolgoletnih težavah po prihodu poceni čevljev iz vzhoda na evropska tržišča, pa je svojo življenjsko pot sklenilo z okoli 150 zaposlenimi.

Kmalu po stečaju se je sicer pojavilo več idej o ponovni oživitvi nekdanjega obutvenega velikana, o ohranitvi priznane blagovne znamke in o ponovnem zagonu proizvodnje Pekovih čevljev, ki pa se niso uresničile.

Zadnje leto in pol v okviru stečajnega postopka intenzivno poteka razprodaja Pekovega premoženja. Po prodaji številnih poslovalnic, je od večjega premoženja ostala le še obsežen poslovni in proizvodni kompleks v Tržiču, ki se bo prodajal prihodnje leto.

Poslovalnico Maribor, za katero je stečajna upraviteljica nameravala izvesti dražbi z izklicno ceno 550.000 evrov, pa bo prevzel ločitveni upnik Ognjišče po vrednosti v višini zavarovane terjatve, to je 524.000 evrov, je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.