Ustvarjanje

Z britvico po strunah klavirja

Andreja Comino
23. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

V gledališču v Novi Gorici sta pri najnovejši predstavi Utva prah dvigovala Ivanka Mazurkijević in Damir Martinović - Mrle, zakonca, ki nikogar ne pustita hladnega.

Arhiv
Damir Martinović - Mrle in Ivanka Mazurkijević sta klepetala z igralcema Milanom Vodopivcem (Ena žlahtna štorija) in Gorazdom Jakominijem ter Gorazdovo ženo Dominiko.

Na oder so postavili igro velikega ruskega dramatika Čehova, ki je v slovenskem prevodu znana kot Utva, tokrat pa so jo poimenovali Galeb.

Damir in Ivanka sta zrasla s tem, da je zelo pomembno, da se človek lahko izrazi, vendar se marsikomu zdi umetniški izraz skupine Let 3 provokativen.

Italijanski režiser Paolo Magelli je s svojo poetiko zaznamoval evropsko gledališče, desetletja pa je sodeloval z različnimi gledališči po nekdanji Jugoslaviji. »Pri svojem delu sem dolgo intenzivno eksperimentiral z različno tehnologijo in podobnim. Mislim, da je prišel čas, da se gledališče vrne igralcu, prišel je čas 'igralske' revolucije. Priznajmo si, gledališča brez igralca ni,« je dejal režiser, ki pa je za provokativnost poskrbel z izbiro avtorjev in izvajalcev glasbe.

PLODNO SODELOVANJE

Glasbo je režiser tokrat zaupal svojevrstnemu hrvaškemu glasbenemu paru, Ivanki Mazurkijević in Damirju Martinoviću - Mrletu. Ona poje v skupini Stampedo, on pa je član kultne reške rock skupine Let 3. Nenavadna zakonca skupaj ustvarjata gledališko in filmsko glasbo pod imenom Mr. Lee & IvaneSky. Tudi tokrat nista razočarala s svojo provokativnostjo, saj sta v Galebu glasbo ustvarjala ob »igranju« z britvico po strunah klavirja in opni bobna ter sta zvoke računalniško preoblikovala. »Posnel sem nočni zvok mesta Reke, promet, industrijo …, ga okrepil in dobil globoke base. Tej osnovi smo dodali melodijo, ki jo poje Ivanka,« je o svojem nenavadnem pristopu pri ustvarjanju glasbe povedal Mrle. 

Mediaspeed
Mnogi poznavalci gledališča menijo, da je slovensko občinstvo le redko deležno tako domišljene in odlične postavitve Čehova, kot so jo pripravili v Novi Gorici.