Skrivnosti v megli

Kdo je v resnici umoril predano Dian Fossey?

U.K.
23. 12. 2017, 07.15
Deli članek:

Pred nekaj dnevi so prišle na plan nove informacije o tem, kdo bi lahko umoril legendarno Dian Fossey, ki je rešila gorile pred izumrtjem. Dian je žal svojo predanost plačala z življenjem.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Dian je bila pokopana v bližini grobov Digita in Strica Berta.

Dian se je rodila v San Franciscu leta 1932. Leta 1963 si je izposodila 8000 dolarjev (njena enoletna plača) in za sedem tednov odšla v Afriko. Septembra 1963 je prišla v Nairobi v Keniji in spoznala vodiča Alexandra, ki jo je vodil po Keniji, Tanzaniji, Kongu in drugod. Ogledala si je tudi Mt. Mikeno v Kongu, kjer je zoolog George Schaller preučeval gorske gorile. Takrat je Dian prvič spoznala te čudovite živali. Vrnila se je v Rodezijo in napisala tri članke o svojem potovanju. Tri leta pozneje se je odločila, da bo posvetila svoje življenje gorskim gorilam. Pustila je službo in se preselila v Afriko.

Kongo in Ruanda

Dian je prišla v Kongo na področje gorske verige Virunga leta 1967, na približno enako področje, na katerem je delal George Schaller. Kmalu je identificirala tri skupine gorskih goril, a se jim ni uspela približati. Potem se je naučila posnemati njihovo vedenje in zvoke, jedla je tudi enake rastline kot gorile. Dian je 24. septembra 1967 ustanovila raziskovalni center za gorile Karisoke v divjini province Ruhengeri v Ruandi. Center je stal med dvema vulkanoma. Med domačini je postala znana kot Nyirmachabelli, kar v prevodu pomeni ženska, ki živi sama na gori. Gorile na tem področju so ljudi poznale samo kot lovce, zato je Dian še težje prišla mednje.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Morilci niso iz koče ukradli ničesar, čeprav je bil v njej denar.

Divji lov

Čeprav je bil takrat lov na gorile prepovedan, ruandska vlada ni ukrepala in divji lov je ostal nekaj vsakdanjega. Divji lovci so podkupovali uradnike in brez težav ubijali gorske gorile, ki jim je grozilo izumrtje. Dian je napisala, da je videla morijo, ki je nastala, ko so divji lovci za nemški živalski vrt ulovili mladička. »Gorile bodo svoje mladiče branile do zadnje kaplje krvi in zato, da so ujeli dva mladiča, so ubili 20 goril,« je zapisala. Mladiča, ki sta bila poškodovana, so nato predali Dian, da ju je pozdravila, nato pa so ju kljub njenemu močnemu nasprotovanju poslali v živalski vrt.

Digit

Leta 1978 je nastal slavni posnetek Davida Attenborougha, kako se v divjini igra z mlado gorilo, posnetek pa je omogočila prav Dian. Toda Dian bi dogodek skoraj odpovedala, saj so nekaj dni prej, preden je prišel David do nje, ubili gorilo Digit, na katero je bila izjemno navezana. Dian je takrat zapisala, da ne verjame, da bo preživela Digitovo smrt, nato pa jo je konec leta zadela še smrt Digitovega brata, Strica Berta, ki je poskušal rešiti svojega sina Kwelija. Pri tem je bila ubita tudi Kwelijeva mati. Mladička je nato umrla zaradi gangrenaste rane, ki jo je staknila med napadom.

Dian se je drugače morala boriti še s svojimi nekdanjimi študenti in sodelavci, ki so ji želeli odvzeti center, da bi ga predelali v turistični namen, da bi ljudje gorile lahko hodili gledat. Dian je temu izjemno nasprotovala, saj ljudje lahko prenašamo smrtonosne bolezni na te živali. Tudi denar, ki so ga zbrale številne organizacije, večinoma ni dobila Fosseyjeva, ampak so ga pobrale druge organizacije, ki so delovale na tem področju in so se v glavnem ukvarjale s turizmom. Po vsem tem se je Dian bolj posvetila reševanju goril kot preučevanju.