Nove informacije in nove aretacije

Pretep je bil načrtovan: Našli so navodila za hrvaške huligane

U.K.
22. 12. 2017, 20.30
Deli članek:

Minilo je približno teden dni od derbija med Crveno zvezdo in Partizanom, na dan pa prihajajo nove podrobnosti o krvavem spopadu, ki se je zgodil na tribunah.

Reuters
Po nekaterih informacijah naj bi za napadom stal hrvaški menedžer, ki naj ne bi dobil izplačanega denarja za prestop dveh igralcev Partizana v italijansko prvo ligo.

Naj spomnimo, prejšnji teden je na stadionu Marakana v Beogradu med večnim srbskim derbijem prišlo do spopadov navijačev na južni tribuni. Sprva je vse kazalo, da je bil spopad znotraj navijaških skupin Partizana, a se je pozneje izkazalo, da so pretep izzvali hrvaški državljani. Policija je aretirala Ivana Miškovića, Stjepana Mihovilovića, Hrvoja Bakovića, Jakova Podruga, Anteja Firića in Damirja Tovarovića. Šesterica je v Beograd prišla iz Splita in naj bi bila povezana s splitsko navijaško skupino Torcida.

Kaos

Njihova naloga naj bi bila predvsem povzročiti kaos na tribunah. Po pisanju nekaterih medijev naj bi hoteli ustvariti paniko, ki bi pripeljala do več tisoč razbitih glav. To se jim ni izšlo in bolj kot ne so bile edine razbite glave njihove. Huje poškodovan je bil Ante Firić, ki pa so ga že izpustili iz bolnišnice in je v Beogradu v zaporu, ki ga imenujejo tudi Alcatraz. S celotnim dogajanjem naj bi bil povezan neimenovani športni menedžer iz Hrvaške, ki naj mu Partizan ne bi plačal za prodajo dveh igralcev v Italijo. Govori se, da naj bi vsak od hrvaških pretepačev sicer dobil 10.000 evrov, a je verjetno ta številka previsoka.

Skrbno načrtovano

Policija je zdaj izjavila, da so v eni od sob, v katerih so bivali, našli navodila, ki jih je nekdo poslal huliganom, kako naj organizirajo napad. Vseh podrobnosti policija ni izdala, je pa sporočila, da je bilo v navodilih zapisano, da naj ne uporabljajo svojih avtomobilov, ampak samo javni prevoz. Zraven je bilo natančno pripisano, katere vrste prevoza naj uporabijo. Policija je tudi sporočila, da je aretirala še tri ljudi, ki naj bi bili povezani z napadom. Za dva so odredili 30-dnevni pripor, tretji pa je v hišnem priporu s sledilno napravo. Hrvaški aretiranci naj bi se še vedno branili z molkom, tako da dejanski motiv za njihova dejanja ni poznan, srbski mediji pa pišejo, da naj bi policija kmalu postregla z novimi informacijami.

Zapor

Šesterica je trenutno v priporu, vse pa kaže, da bodo obtoženi zaradi nasilnega obnašanja na športni prireditvi. Za tovrstne kazni je predviden zapor od šestih mesecev do pet let in do 12 let za vodje skupin, če pa je pri tem prišlo do hujših poškodb in/ali večje materialne škode, pa lahko dobijo še od dveh do 12 let zapora. Zdaj verjetno lahko pričakujemo, da se bo kateri od aretiranih vendarle zlomil in prekinil svoj molk ter da bomo končno izvedeli, kdo je dejansko stal za to neumnostjo.