Nova strategija

Agresija, ki jo je treba upoštevati, poudarja Putin

J.P.
22. 12. 2017, 17.36
Posodobljeno: 22. 12. 2017, 17.37
Deli članek:

Ruski predsednik je novo varnostno strategijo Združenih držav Amerike označil za agresivno in da bo morala Moskva to upoštevati.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin je novo varnostno strategijo ZDA označil za agresivno.

Ameriški predsednik Donald Trump je držal obljubo. V ponedeljek je predstavil novo strategijo nacionalne varnosti, ki na prvo mesto postavlja Združene države Amerike. Med glavnimi štirimi temami je v dokumentu na prvem mestu zaščita domovine, ameriškega naroda in njegovega načina življenja.

Kitajska in Rusija v strategiji zavzemata mesto »revizionističnih sil«, ki tehnologijo, propagando in prisilo za preoblikovanje sveta uporabljata v nasprotju z ameriškimi interesi in vrednotami. Obe tudi veljata za strateška konkurenta, ki želita porušiti ravnotežje globalne moči, kot ga razumejo Američani.

Obramba suverenosti in interesov

Ruski predsednik Vladimir Putin je strategijo danes označil za agresivno in da mora Rusija to upoštevati. Obregnil se je tudi ob vedno večjo prisotnost Združenih držav Amerike in zveze Nato v Evropi in dejal, da mora Rusija za zaščito suverenosti in svojih interesov osnovati moderno vojsko. Po njegovih besedah mora biti Rusija med vodilnimi državami, na nekaterih področjih pa absolutna voditeljica – pri oblikovanju nove generacije vojske. Temu je dodal, da morajo spremljati spremembe v razporeditvi moči predvsem v bližini ruskih meja in v Evropi.