Prvi letnik

Tutorstvo: »Prijatelj«, ki vedno pomaga

Gabrijel Toplak
2. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Tutor opozarja na nevarnosti akademskega okolja, pomaga pri izbiri predmetov in opravljanju študijskih obveznosti ter ve, kdaj se dogaja kaj zanimivega tudi zunaj predavalnic.

STA
Spodbujanje študentov k rednemu in uspešnemu opravljanju študijskih obveznosti

Tutorstvo je med mariborskimi študenti znan in uveljavljen sistem solidarnostne pomoči starejših študentov mlajšim kolegom. Z njim želijo študentom prvega letnika olajšati vključevanje v univerzitetno okolje, jih usmerjati skozi študij ter jim svetovati pri reševanju problemov.

POZNAVALEC AKADEMSKEGA OKOLJA

V sistemu tutorstva so EPF, fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, naravoslovje in matematiko, organizacijske vede, strojništvo ter filozofska in pravna fakulteta.

V letošnjem študijskem letu pri projektu Tutorstvo sodeluje sedem članic Univerze v Mariboru. »Trenutno je v sistem vključenih 78 tutorjev študentov, vsak od njih mesečno nameni 13 ur svojega časa pomoči drugim študentom. Vsi tutorji mesečno skupaj opravijo okoli 1000 svetovalnih ur,« je pojasnil Dejan Spital, svetovalec za odnose z javnostmi. Tutor ni ne učitelj ne inštruktor, poudarja. »Je 'prijatelj', ki pozna odgovore na vprašanja o študijskih in obštudijskih temah. Opozarja na nevarnosti akademskega okolja, pomaga pri izbiri predmetov, opravljanju študijskih obveznosti in je seznanjen z dogajanjem zunaj predavalnic,« še pravi Spital.

IZOBRAŽEVANJE IN POVEZOVANJE

Pia Mernik, sekretarka Oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM, pa je dejala: »S tutorstvom želimo povečati prehodnost študentov ter izboljšati kakovost študija, izboljšati študijske rezultate študentov. Jih tudi spodbujati k rednemu in uspešnemu opravljanju študijskih obveznosti ter tutorje študente dodatno izobraževati in jih povezovati.«