Nadzorovana eksplozija

Sumljiv paket sprožil preplah na božičnem sejmu

G.G./STA
1. 12. 2017, 20.01
Posodobljeno: 1. 12. 2017, 20.04
Deli članek:

Nemška policija je v bližini božičnega sejma v središču Potsdama našla sumljiv paket, ki je med drugim vsebovala žeblje in pirotehniko, ne bi pa mogel eksplodirati.

Reuters
Policija na božičnem sejmu v Potsdamu.

Nek moški je pred lekarno v bližini božičnega sejma odložil paket, v katerem je bila kovinska škatla. Uslužbenec lekarne je obvestil policijo, ki je nato izpraznila prizadeti del prestolnice zvezne dežele Brandenburg. Ta je vključeval tako božični sejem kot številna trgovska poslopja.

Po preučitvi predmeta, ki so ga ocenili kot nevarnega, je policija izvedla nadzorovano eksplozijo. Kot so ugotovili, je škatla med drugim vsebovala več sto žebljev, kable, baterije in pirotehnična sredstva. Ne bi pa mogla eksplodirati, saj ni imela vžigalnika, ki bi sprožil eksplozijo, je pojasnil brandenburški notranji minister Karl-Heinz Schröter.

Ozadje dogodka še ni znano. Zaenkrat nihče ne omenja terorističnega namena.

Na božičnih sejmih v Nemčiji sicer letos veljajo poostrene varnostne razmere, potem ko je sejem na trgu Breitscheidplatz v Berlinu lani pretresel teroristični napad. Tunizijec Anis Amri je 19. decembra s tovornjakom zapeljal v množico in pri tem ubil 12 ljudi, še več kot 70 pa jih je ranil. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Letos so tako na tem sejmu kot drugih po državi uvedli dodatne varnostne ukrepe, med drugim so postavili tudi betonske bloke.