Mike Flynn

Priznal, da je lagal o svojih stiki z Rusijo

G.G./STA
1. 12. 2017, 19.02
Posodobljeno: 1. 12. 2017, 19.04
Deli članek:

Nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Michaela Flynna, so uradno obtožili zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo.

Reuters
Mike Flynn je priznal, da je lagal preiskovalcem FBI glede pogovorov s Kisljakom v času tranzicije ameriške vlade.

Flynn se je pod udarom znašel zaradi svojih stikov z Rusijo, s položaja Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost pa se je moral posloviti po samo nekaj tednih. V ospredju je predvsem vprašanje, ali se je Flynn na srečanju s takratnim ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom pogovarjal o sankcijah ZDA proti Rusiji. Srečanje je bilo decembra lani, po izvolitvi in še pred zaprisego Trumpa kot novega predsednika ZDA. Flynn je sprva v celoti zamolčal srečanje z ruskim veleposlanikom.

Flynna so obtožili že v četrtek, danes pa je prišel pred sodišče in priznal, da je lagal preiskovalcem FBI glede pogovorov s Kisljakom konec decembra 2016 v času tranzicije ameriške vlade. Priznal je, da je Kisljaku priporočil, naj Rusija ne uvede povračilnih ukrepov na sankcije vlade predsednika Baracka Obame, ker bodo po inavguraciji vse uredili.

Obama je uvedel sankcije proti Rusiji zaradi vpletanja Moskve v volitve na Trumpovi strani proti demokratki Hillary Clinton. Sankcije ostajajo veljavne, čeprav bi jih Trump rad odpravil, vendar mu je kongres to preprečil. Flynn je priznal tudi laganje o pozivu Rusiji, naj pomaga blokirati predlog resolucije, ki ni bila všeč Izraelu.

Glede na medijska poročila je za Flynnova priznana dejanja zagrožena kazen do petih let zapora, ni pa še jasno, kakšna bi lahko bila kazen za upokojenega generala.

Preiskave vse bližje Trumpovim najožjim sodelavcem

Po Flynnovem priznanju so ameriški pravni strokovnjaki prepričani, da se preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja nevarno približuje notranjemu krogu predsednika Trumpa. Ta si je Muellerja in preiskavo sam nakopal za vrat, ko je maja odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je preiskavo ruske afere vodil dotlej.