Nadaljevanje sage

Zakaj so pretepeno psičko iz zavetišča vrnili lastnici?

M.V.
1. 12. 2017, 19.40
Posodobljeno: 1. 12. 2017, 20.28
Deli članek:

Glavna tema družbenih omrežij ta teden je dogodek na križišču Toplarniške in Kajuhove ulice v Ljubljani, kjer je dan rešil batman Aleksandar Repić, alias Pici.

Facebook
Vseeno so že od samega začetka obstajali video dokazi o pretepanju psa …

Pici je bil na drugem koncu Ljubljane, ko ga je brat obvestil o dogajanju pod njegovim balkonom. Osemindvajsetletni mladenič Matic je očitno v opijanjenem stanju brcal in s povodcem pretepal psa, pozneje pa še grozil reševalcem. Pici, ki je, kot pravi, na takšna dejanja občutljiv, je pridivjal do kraja dogodka in fizično obračunal z Maticem ter si za to priboril široko odobravanje spletne javnosti. »Psa sem mu hotel odvzeti, ampak ni šlo. Vprašal sem ga: 'Zakaj tepeš psa?' Nekaj je začel momljati, potem pa me je on prvi odrinil. Nato je dobil dvakrat ali trikrat po nosu,« je dogajanje opisal Pici. Policisti so Matica pridržali, pol leta staro psičko pa so zavetiščniki prepeljali v Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana. Toda tukaj zgodbe še ni konec. V zavetišču so psičko vrnili lastnici, ki sem jim je oglasila in dokazala lastništvo.

Facebook
Posnetki, ki so preplavili družbena omrežja so pritegnili veliko zanimanje javnosti.

Zavetišče: »Delovali smo v skladu z zakonom«

Zavetišče lahko brez odredbe pristojne institucije zadrži žival le v primeru, če se šteje kot zapuščena žival, menijo na uradu za veterino.

Člani zavetišča so psičko prišli iskat na Policijsko postajo Moste in jo odpeljali na Gmajnice. Ko so jo pripeljali v zavetišče, je bila tudi klinično pregledana. Vodja zavetišča Marko Oman nam je povedal, da so psičko vrnili, ker niso ugotovili poškodb in ker je gospa izkazala lastništvo (sicer neregistriranega psa). Po Omanovih besedah zavetišče nima pravnih vzvodov, s katerimi lahko psa zadrži, to lahko storita le pristojno tožilstvo in veterinarska inšpekcija. Toda v pravilniku na spletni strani zavetišča piše, da se »zapuščenih hišnih živali ne vrača v primeru utemeljenega suma mučenja živali, temveč se najprej obvešča pristojno območno veterinarsko upravo in ravna v skladu z navodili uradnega veterinarja«. V zavetišču pravijo, da so upravo obvestili, vendar je pes vseeno odšel nazaj k lastnici. Zakaj?

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
V zavetišču pravijo, da niso ugotovili znakov mučenja živali, zato so psa vrnili lastnici.

Uprava: »Vse postopke vodi policija«

Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili o dogodku obveščeni posredno, prek medijev. Vseeno so nam povedali, da vse postopke v zvezi s primerom vodi policija. Na vprašanje, ali lahko v zavetišču ob utemeljenem sumu mučenja živali zadržijo psa, so odgovorili, da lahko zavetišče brez odredbe pristojne institucije žival zadrži le, če se šteje kot zapuščena žival, ker pa se je javila lastnica, so ji psa vrnili. Postopki na policiji so v teku.