Misteriji

Nova priča: »Videl sem, kako so ju leta 37 zajeli Japonci!«

Urban Klančnik
2. 12. 2017, 07.50
Deli članek:

Izginotje Amelie Earhart in njenega navigatorja Freda Noonana je še zmeraj ena največjih skrivnosti v moderni človeški zgodovini.

Arhiv časnika Novice Svet24
Amelia in Fred sta izginila nekje v bližini Howlandovega otoka.

A kot kaže, so preiskovalci čedalje bližje odgovoru, kaj se je zgodilo s slavno pilotko in njenim navigatorjem. Naj spomnimo, Amelia je leta 1936 poskušala s svojim letalom Lockheed L-10E Electra obkrožiti Zemljo. Njena pot je potekala po ekvatorju, in to bi bila, če bi prispela do cilja, najdaljša vožnja z letalom do takrat.

Polet okoli sveta

Obstaja še ena teorija, ki govori, da so Amelio in Freda našli živa in ju prepeljali v ZDA. Obstajajo celo fotografije, ki naj bi to potrjevale. Nastale naj bi tri leta po njunem izginotju.

Amelia in Fred sta poletela 1. junija 1936 iz Miamija in 29. junija sta prispela na Novo Gvinejo. Z Nove Gvineje sta nadaljevala pot 2. julija v smeri proti 4113 kilometrov oddaljenemu Howlandovem otoku, majhnemu kosu kopnega, dolgemu kakih 2000 in širokemu 500 metrov. Tam naj bi se oskrbela z gorivom in opravila še zadnji del poti. Zadnji potrjen položaj njunega letala je bil približno 1300 kilometrov stran od Nove Gvineje, kjer je njuno letalo opazila ameriška ladja obalne straže ZDA USCGC Itasca, ki je bila zadolžena, da letalo vodi zadnji del poti do otoka. Kasneje sta Earhartova in Noonan izgubila smer in začela krožiti okoli otoka, ki ga zaradi poslabšane vidljivosti nista mogla najti. To je trajalo nekaj časa, nato pa se je komunikacija prekinila in letalo je izginilo. Obalna straža je skupaj z vojno mornarico in vojnim letalstvom ZDA sprožila obširno iskalno akcijo, ki pa je bila neuspešna. Letala ali pilotov niso nikoli več videli, čeprav so za iskanje namenili za tiste čase ogromno vsoto, štiri milijone ameriških dolarjev.

Arhiv časnika Novice Svet24
Amelia je želela s svojim letalom Lockheed L-10E Electra obkrožiti Zemljo.

Japonska ujetnika

Najverjetnejša teorija je, da sta Amelia in Fred strmoglavila v morje in pri tem izgubila življenje, a že takrat so mnogi verjeli, da so ju v resnici zajeli japonski vojaki. In zdaj se je celo pojavila priča, ki to teorijo potrjuje. O smrti ameriške pilotke in navigatorja je spregovoril Bill Sablan iz Guama; njegov stric Tun Akin Tuho je namreč delal v japonskem taborišču na otoku Saipan. Billu je povedal, da so v času, ko je delal tam, v taborišče pripeljali žensko pilotko in moškega. Obenem je dejal, da je bila ženska ostrižena na kratko in da je bila oblečena v moška oblačila. Povedal je, da sta bila oba Američana. Oba naj bi nekaj dni imeli v zaporu, nato pa so ju usmrtili in ju pokopali nekje na otoku. Stric je dejal, da so Japonci verjeli, da sta vohuna, in so ju zaradi tega usmrtili, prav tako pa naj bi se z njuno usmrtitvijo poskušali izogniti mednarodnemu incidentu. To bi lahko pomenilo tudi, da so njuno letalo sestrelili.

Arhiv časnika Novice Svet24
Amelio in Freda naj bi zajeli japonski vojaki.

Odnesli trupli

Po mnenju raziskovalcev, ki so našli človeške ostanke na Howlandovem otoku, naj bi se vsaj eden od njiju rešil na otok in tam tudi umrl.

Sablan je povedal, da so Američani po drugi svetovni vojni prenesli trupli v ZDA, a so vse skupaj zamolčali. Zakaj natanko bi Američani zamolčali usmrtitev Amelie in Freda, ni jasno. Podobno zgodbo je povedala tudi Josephine Blanco Akiyama. Josephine je bila stara 12 let, ko naj bi videla, kako so japonski vojaki na otoku Saipan odvlekli Amelio in Freda v zapor. »Nisem vedela, da je ženska, saj je bila ostrižena na kratko. Vsi so govorili o njej in slišala sem, da je ženska pilot. To se mi je takrat zdelo izjemno nenavadno,« je povedala Josephine. Tudi ona je dejala, da je bila Amelia usmrčena leta 1937. Vprašanje pa je, ali bomo res kdaj zagotovo vedeli, kaj natanko se je zgodilo s pogumno pilotko, vendar upamo, da bo skrivnost vendarle prišla na plan, saj si to izjemna Amelia in njen kopilot Fred Noonan zagotovo zaslužita.

Amelia in Noonan nista bila edina, ki sta izginila

Vse od izuma letala je žal prišlo tudi do nepojasnjenih izginotij, tako letal kot posadke. In ne nazadnje se to, kot smo videli pri malezijskem letalu, dogaja še danes. In vsaj nekaterih izginotij verjetno nikoli ne bomo mogli pojasniti. 

1. LET 19

Pod letom 19 poznamo skupino bombnikov tipa TBM Avengers, ki so izginili v Bermudskem trikotniku 5. decembra 1945. leta. Prav to izginotje je sprožilo mit o Bermudskem trikotniku.

2. BOEING 727-223

25. maja 2003 je letalo, ki sicer ni bilo več v uporabi, odpeljalo po stezi letališča Quatro de Fevereiro v Angoli in izginilo neznano kam. Letalo naj bi ukradel pilot Ben Charles Padilla. Tako za letalom kot pilotom se je izgubila vsaka sled. 

3. STAR TIGER IN STAR ARIEL

Gre še za dve letali, ki sta izginili v Bermudskem trikotniku. Še posebej skrivnostno je izginotje letala Star Ariel, ki je leta 1949 izginilo v sicer izjemno ugodnih vremenskih razmerah. 

4. FLYING TIGER (LET 739)

Popolnoma brez sledu je izginilo tudi letalo Flying Tiger na letu 739. Vojaško letalo je bilo leta 1962 namenjeno iz Guama na Filipine. Po približno 80 minutah leta je pilot sporočil, da je vse v redu, nato pa je letalo izginilo. 

5. GLENN MILLER

Legendarni jazzist Glenn Miller je leta 1944 odpotoval v Francijo, da bi zabaval vojake, ki so služili v Franciji. Glennovo letalo je na poti preko Rokavskega preliva izginilo in govori se, da so ga pomotoma sestrelili zavezniki.

6. STAR DUST

Potniško letalo Star Dust je izginilo leta 1947, ko je letelo preko Andov. Pilot je tik pred izginotjem poslal sporočilo v Morsejevi abecedi, ki pa ga nihče ne razume. Zapisal je le: »STENDEC.«

7. AIR FRANCE (LET 447)

Leta 2009 je izginil airbus A330, ki je letel iz Ria v Pariz. Letalo je izginilo nekje v Atlantskem oceanu. Do nesreče je najverjetneje prišlo, ko so se v sistemu avtopilota ustvarili ledeni kristali. Preiskovalci so v tem primeru našli razbitine in trupla nesrečnih potnikov.