Janez davil Jožico

Po razpadu zveze se je odločil za brezobzirno maščevanje

Gabrijel Toplak
2. 12. 2017, 07.50
Deli članek:

Obtožnica okrožnega državnega tožilstva ga ne bremeni samo poskusa umora, ampak mu očita tudi grožnje in neupravičen vstop v stanovanje.

Gabrijel Toplak
Sojenje se bo nadaljevalo 11. januarja prihodnje leto.

Pred sodni senat, ki mu predseduje sodnica Andreja Lukeš, je včeraj na zatožno klop sedel Janez Pušnik iz Slovenske Bistrice, ki mu okrožna državna tožilka Aleksandra Kolarič očita poskus umora. Septembra lani je Jožico Keršič najprej podrl na tla in jo je davil, da je izgubila glas in ni mogla več dihati. V obtožnici tudi piše, da bi svoj naklep dokončal, če je ne bi rešila Simon Golob, gostilničar iz Zgornje Polskave, in njegova hči. Dejanje pa naj bi storil zaradi brezobzirnega maščevanja, saj se ni mogel sprijazniti z razpadom njune partnerske zveze.

Blagi trajni strah

Obtoženi je v enem izmed zagovorov dejal, da imata s Keršičevo še vedno dober odnos, da sta v zvezi, medtem ko je slednja dejala, da ga ni niti enkrat obiskala v zaporu. 

Ker Keršičeva kot oškodovanka včeraj ni pristopila, četudi ji je bilo po sodničinih besedah sodnice vabilo vročeno, je sodišče zaslišalo izvedenca psihiatrije prof. dr. Petra Preglja, člana komisije za fakultetna izvedenska mnenja na ljubljanski medicinski fakulteti. Na vprašanje, kako je dogodek vplival na oškodovanko, je odgovoril: »Po podatkih iz dokumentacije, ki mi jo je uspelo pridobiti iz mariborskega zdravstvenega doma in UKC, pri oškodovanki pred dogodkom ni bilo zaznati pomembne psihične motnje. Ni pa izključeno, da se ne bi zdravila pri zasebniku, ki nima koncesije,« je začel Pregelj. A zagovornika oškodovanke Miho Šošića je bolj zanimalo, kako nanjo vpliva pomirjevalo Helex, ki ga je jemala, kot je sama dejala, tudi pred pričanjem na sodišču. Izvedenec je razložil, da lahko povzroči spominske motnje, saj se kratkoročni spomin ne pretvori v dolgoročnega. »Osebnostnih sprememb pri njej ni opaziti, a je v prihodnosti mogoče pričakovati blagi trajni strah in občutek sramu,« je še dejal Pregelj.

Zaslišanje in oprema

Oškodovanko so na predobravnavnem naroku oktobra lani, potem ko je zagledala Janeza Pušnika, zaradi hudega paničnega stresa odpeljali v bolnišnico. 

Šošić je sodnemu senatu predlagal tudi zaslišanje dodatnega izvedenca psihiatrične stroke, pa tudi da bi sodišče pridobilo Pušnikovo motoristično opremo, ki bi lahko bila ključnega pomena. »Ob neizvedbi dokazov bo postopek obremenjen s kršitvami temeljnih pravic obrambe,« je podkrepil predlog odvetnik.

Drago zavlačevanje

Lukeševa je za 15 minut izpraznila sodno dvorano, da bi se senat posvetoval, in kasneje dejala, da se predloga zavrneta. »To bi zgolj zavlačevalo postopek in višalo sodne stroške. Sodišče ne dvomi o mnenju izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča, ki ga že ima, saj je odgovoril na vsa vprašanja,« je odvrnila. Pa tudi motoristična obleka v obdolženčevem stanovanju ne bi veliko spremenila, saj se priča natančno ne spominja niti tega, kako je bil Pušnik oblečen.