Minevata dve leti

Kdaj bo vlada umaknila ograje in bodeče žice na meji?

Matej Klarič
29. 10. 2017, 11.54
Posodobljeno: 29. 10. 2017, 13.14
Deli članek:

V teh dneh sta minili dve leti od tega, kar je predsednik vlade Miro Cerar presenetljivo in v nasprotju s svojimi predhodnimi trditvami najavil, da bodo na meji s Hrvaško postavili bodečo žico.

Matej Klarič
Vsi trije so začeli bežati proti Hrvaški, potem ko so izskočili iz priklopnega vozila.

V teh dneh sta minili dve leti od tega, kar je predsednik vlade Miro Cerar presenetljivo in v nasprotju s svojimi predhodnimi trditvami najavil, da bodo na meji s Hrvaško postavili bodečo žico.

Kot je najavil nekaj mesecev pozneje, naj bi žico umaknili takoj, ko bodo to omogočale razmere, ker je tudi sam ugotovil, da so žice skrajno nesimpatične.

Bobo
Miro Cerar
Miro Cerar o »tehničnih ovirah«

29. avgust 2015: »Slovenija se ne zavzema za to, da bi se v Evropi gradili zidovi.«

23. oktober 2015: »Ne izključujem možnosti postavitve tehničnih ovir.«

11. november 2015: »Mi se ne zavzemamo za postavljanje ograj, seveda pa moramo nadzirati meje in smo tudi sami vzpostavili nadzor.«

18. november 2015: »S pomočjo ograje iz bodeče žice bomo zagotovili, da bo v državo prišlo le toliko beguncev, za kolikor lahko nekaj dni skrbimo, preden se odpravijo naprej.«

3. marec 2016: »Tehnične ovire so usmerjevalne in začasne ter jih bomo z veseljem odstranili, ko se bo migrantski tok ustavil.«

19. september 2017: »Pogoji za odstranitev tehničnih ovir še niso izpolnjeni.«

Ne umik, temveč še več ograj

V petek pa je v oddaji Migrantska frekvenca na Radio Študent dejal Cerar, da so ograje postavili za to, da bi usmerjali begunce do vstopnih točk, ker jih je Hrvaška nekontrolirano pošiljala preko slovenske meje. »Nikoli nismo nikomur odrekli vstopa v Slovenijo je dejal. Voditelj oddaje Ahmed Shihab Hammood, ki je v Slovenijo pribežal iz Iraka, ga je nato spomnil, da so sprejeli tudi zakon o tujcih, ki lahko kolektivno zapre meje za vse begunce. Zaradi tega člena v zakonu je na ustavno sodišče prošnjo za presojo vložila varuhinja človekovih pravic. Nasprotoval pa mu je tudi Svet Evrope. Cerar pa je zatrdil, da bi ta člen uporabili samo, če bi bila država v veliki nevarnosti, v ekstremni situaciji. Pozabil pa je omeniti, da takšno odločitev lahko parlament sprejme kar z navadno večino v parlamentu, s čimer bo takšne situacije lahko razglasila vsakokratna vlada.

Kljub temu da je predsednik vlade Cerar dejal, da so bile žice postavljene zaradi hrvaškega nekontroliranega pošiljanja beguncev in da teh že od takrat v takem številu več ni videti, pa vseeno žic še vedno vlada ne misli odstraniti. Kot je sporočil za časopis Dnevnik naj namreč pogoji za odstranitev še vedno ne bi bili vzpostavljeni. Pri čemer so se izognili odgovoru, kakšni so ti pogoji. Po nekaterih informacijah pa naj bi vlada sedaj zaradi odločitve arbitražnega sodišča ponekod na novo postavila dodatne ograje.

Sum korupcije

Že od vsega začetka postavljanja bodečih žic in ograj nad poslom visi dvom v pravilnosti postopkov. V vsem tem času pa so se pomisleki še okrepili. Maja letos je zato Alenka Bratušek na tožilstvo odnesla zaupno dokumentacijo, ki po njenem mnenju razgrinja številne nepravilnosti v povezavi s posli. Kot smo že pisali, je bil pri tem na laži ujet minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Prijavo glede poslov je letos podala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Do zaključka postopkov pa na policiji glede poslov ne bodo podajali izjav.

Visoki stroški

Stroški nakupa »tehničnih ovir« so sicer narasli na vrtoglavih 13 milijonov evrov. Vse skupaj so do zdaj postavili za 164 kilometrov bodečih žic in 56 kilometrov panelnih vrat in ograj. Kot so izračunali na RTV Slovenija bi na primer takšen znesek zadostoval za kar 1700 operacij hrbtenice, ramen, kolen in dimelj. Še dodatnih 4,5 milijona evrov pa smo do aprila 2017 namenili za patrulje, ki niso bile posebej uspešne v lovljenju beguncev, ki so po Cerarjevih besedah sicer pri nas dobrodošli.

Ograje kot simbolni začetek konca

Prav od začetka postavljanja ograj je Cerarjevi stranki podpora začela močno padati. Njegova SMC je takrat v enem mesecu izgubila več odstotkov podpore in izgubila prvo mesto na lestvici strank, decembra pa ji je še dodatno padla. Vse od takrat si stranka na javnomnenjskih raziskavah nikoli ni več opomogla, kljub obupnim poskusom (od najema dragih svetovalcev, do Cerarjevega posnemanja Pahorjevega sloga), da bi spremenili trend.

Povsem mogoče je, da se bo sčasoma pokazalo, da je bila prav ta Cerarjeva gradnja bodečih meja simbolni mejnik, ki je naznanil padec njegove vlade. Preudarni in strpni profesor, ki je svojo kariero gradil na spoštovanju človekovih pravic je namreč prav takrat, prvič pokazal tudi svojo drugo plat, s katero je močno nasprotoval javni podobi, ki jo je gradil desetletja.

matej klarič
Prehodno neprehoden most preko reke Čabranke Osilnica ograje