KRIV

Romana v postelji napadel z nožem

M.R.
28. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

Anže Vidmar bo zaradi nasilništva in nekaterih starih grehov za rešetkami prebil dve leti in pet mesecev, če bo sodba prestala rešeto višjega sodišča …

Samo Strel
Anže Vidmar je od dogodka v priporu.

Anže Vidmar je na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča sedel pod težo očitkov poskusa uboja, včeraj pa je po dveh modifikacijah obtožnice slišal obsodilno sodbo za nasilništvo, za kar so mu prisodili leto zapora. Ob tem so mu preklicali dve pretekli pogojni obsodbi in mu določili enotno kazen dve leti in pet mesecev zapora.

Petintridesetletnik je 1. decembra lani okoli 17. ure s kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov planil nad svaka Romana Zupančiča, ki je ležal v postelji. Kaznivo dejanje se je zgodilo v stanovanjski hiši v Šmarci, kjer obtoženi živi sam v ločenem stanovanju ob sestri Evi, njenih mladoletnih hčerkah in oškodovancu. Vsi pa si delijo skupno kopalnico, ki je bila tudi vzrok spora med Vidmarjem in Zupančičem, saj jo je slednji zaklenil prvemu zaradi nevzdržnih razmer v njej ter zaradi neplačevanja stroškov. »Vse je bilo od dreka, zelo je smrdelo, v straniščni školjki je bila vrečka moke, njegove cunje so smrdele v košu za umazano perilo, lijak je bil večkrat zamašen,« je julija notranjost kot priča orisala ena izmed obtoženčevih nečakinj …

Oškodovanec naj bi se porezal sam

Kot je znano, se je šolani pek zagovarjal, da kritičnega dne noža v rokah sploh ni imel, da si je oškodovanec tri centimetre dolgo rano na desni dlani zadal sam. Ob tem je pojasnil, da je v jezi res planil nad počivajočega svaka, mu prisolil dve zaušnici in ga za nekaj časa z obema rokama zadržal na postelji. Priznal je, da je »v žaru jeze« res dvakrat ali trikrat izjavil, da bo Zupančiča ubil. Verbalni spor se je po pripovedovanju obtoženca nadaljeval na hodniku, kjer je Zupančič Vidmarju zabrusil, da bo na pomoč poklical tri prijatelje iz Kočevja, Vidmar pa njemu nazaj, da bo v tem primeru najprej »nabil njega, potem pa še njegove tri prijatelje«. Zupančič naj bi nato odšel po nož, Vidmar pa se je skrival pred njim za nekimi vrati, zato ni prav dobro videl, kdaj in kako se je ranil, a predvideva, da mu je zdrsnilo na stopnicah.

Vidmar si je v preteklosti že prislužil dve pravnomočni pogojni obsodbi, in sicer zaradi groženj in nasilja v družini, ko je med drugim »po pomoti« prisolil zaušnico eno izmed nečakinj.

Od poskusa uboja do nasilništva

A sodišče Vidmarju, da v rokah kritičnega dne sploh ni držal noža, ne verjame. Kot je znano, se je 35-letnik branil, da so se njegove biološke sledi na nožu znašle, ker je nekaj dni prej z njim lupil krompir, vendar pa so vsi njegovi bližnji izpovedali, da si sploh ni kuhal sam. Glede na to, da je Vidmar na zatožno klop kot že rečeno sedel zaradi očitkov poskusa uboja, se je proces zanj kar dobro iztekel. Po zaslišanju izvedenca psihiatrične stroke, ki je sicer ocenil, da je kaznivo dejanje zagrešil prišteven, a Zupančiča ni imel namena ubiti, je tožilstvo obtožnico najprej modificiralo v družinsko nasilje, ker pa vpleteni pravzaprav ne živijo v istem gospodinjstvu, je včeraj prišlo do še ene modifikacije, in sicer v nasilništvo, spet v korist obtoženega. Za poskus uboja je namreč zagrožena kazen med pet in 15 let, za družinsko nasilje do pet let, za nasilništvo pa do dve leti zapora.

Zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja priprt

Kakorkoli. Sodišče je pri odmeri kazni skoraj v celoti sledilo tožilki Maši Podlipnik, ki je za obtoženca predlagala leto in tri mesece zapora za nasilništvo, preklic preteklih pogojnih obsodb in izrek enotne kazni. Vidmarjev zagovornik, odvetnik Dominik Nemec, je na drugi strani brez uspeha zahteval oprostilno sodbo, češ da kazenski postopek ni dokazal, da bi njegova stranka v kritičnem trenutku v rokah držala nož. Ali se bo obramba pritožila na sodbo, ni znano. Vidmar zaradi ponovitvene nevarnosti še naprej ostaja priprt, v primeru pravnomočnosti te sodbe mu sicer ne bo treba poravnati stroškov postopka, v izrečeno kazen pa se mu bo štel tudi čas, ki ga je že prebil pod ključem. Odsedeti bo tako moral le še dobro leto zaporne kazni. (mr, foto: arhiv Svet24)