Nezaslišano

CIA bi bombardirala lasten Miami, da bi očrnila Fidela Castra

B.K.
28. 10. 2017, 17.52
Posodobljeno: 28. 10. 2017, 18.34
Deli članek:

Dokumenti iz časa atentata na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki jih je ameriški nacionalni arhiv predstavil javnosti, kažejo, da je ameriška obveščevalna služba CIA planirala napad na mesto Miami v Floridi, s katerim bi očrnili kubansko vlado.

Profimedia
Fidel Castro je v jutranjih urah 1. januarja 1959 razglasil zmagoslavje revolucije.

Ameriška obveščevalna agencija CIA je načrtovala serijo napadov na Miami, ki bi jih nato podtaknila kubanskemu voditelju Fidelu Castru, s čimer bi ZDA dobile razlog za napad na to karibsko državo, kažejo dokumenti, poimenovani 'JFK files,' ki jih je ameriški nacionalni arhiv nedavno objavil.

CIA bi napade izvedla z kubanskimi državljani, ki so prebegnili na florido, napadi pa ne bi bili omejeni zgolj na Miami ampak tudi na ostala mesta, med drugim tudi Washington.

»Lahko bi razvili kampanjo kubanskega komunističnega terorja na območju Miamija,« pisanje v dokumentih navaja latinskoameriška televizija Telesur. »Lahko bi potonili ladjo s Kubanci, ki potujejo na Florido, lahko bi napadli kubanske begunce v ZDA in jih ranili, da bi o tem poročali mediji.«

Načrt vsebuje tudi korake, kako bi postopali po samih napadih. »Da bi lahko ustvarili idejo o neodgovorni [kubanski] vladi, bi bilo potrebno detonirati nekaj dobro postavljenih bomb, aretirati bi morali kubanskega agenta in objaviti pripravljene dokumente o kubanski vpletenosti.«