Ustrezno ukrepajte

Skrita sporočila ušesnega masla

R.V.
28. 10. 2017, 16.00
Deli članek:

Ne le urin in slina, tudi barva ušesnega masla sporoča, kaj se dogaja v vašem telesu. Preverite, kakšne spremembe nakazuje, in če je treba, seveda tudi ustrezno ukrepajte.

Dreamstime
Močan vonj ušesnega masla nakazuje vnetje, ki zahteva pozornost specialista.

Naše telo proizvaja ušesno maslo zato, da ohrani uho zaščiteno in navlaženo. Na lepljivo zaščito se namreč prilepita umazanija in prah, maslo tako preprečuje, da bi slednja zašla v notranjost ušesa. Običajno je vosek obarvan rumenkasto ali svetlo oranžno, nič nenavadnega ni niti, če boste opazili, da je temno rjave barve. Kaj pa, ko ni tako in ima ušesno maslo celo močan vonj? 

Zeleno ušesno maslo, ki je bolj vodene strukture, je znak vnetja ušes. Okužba se najpogosteje pojavi zaradi zadrževanja vode v ušesnem kanalu.

Če ima vaše ušesno maslo močan vonj, je to lahko znak vnetja srednjega ušesa. Simptome lahko spremljajo tudi zvonjenje v ušesih, občutek zamašenega ušesa in izguba ravnotežja. Priporočljivo je, da čim prej obiščete zdravnika.

Dreamstime
Ni odveč poudariti, da z vatiranimi paličicami ušesno maslo potiskate še globlje.

Nevarna vnetja
Ušesa so eden najbolj občutljivih delov telesa in precej dovzetna za vnetja. Če vas v notranjosti ušes nenehno srbi, obiščite otorinolaringologa.

Ste opazili, da je ušesno maslo drobljivo? Gre sicer za pojav, ki je značilen za starejše ljudi, saj se žleze s staranjem izsušijo. Če vosek po strukturi spominja na mrvice, pa to lahko nakazuje ekcem.

Če zjutraj na vzglavniku opazite sledi ušesnega masla, ki je med spanjem steklo iz ušesnega kanala, ne bo odveč posvet z zdravnikom. Gre namreč za simptom, ki lahko nakazuje okužbo ali kronične težave z ušesi.

Vas muči pritisk v ušesih? Če imate v ušesih ta nelagoden občutek ali celo občutek zamašenosti, je priporočljiv pregled pri zdravniku. Masla ne poskušajte odstraniti z vatiranimi paličicami, saj ga lahko tako potisnete še globlje v ušesni kanal in povzročite poškodbo bobniča.

Nenehna srbečica lahko nakazuje glivično vnetje. Glivice v sluhovodu lahko poškodujejo bobnič, zato je pravočasno zdravljenje izjemno pomembno. Obiščite zdravnika.

Če se v ušesu začne tvoriti preveč ušesnega masla, poiščite pomoč zdravnika. Ušesno maslo se lahko namreč strdi, posledica pa je lahko poslabšanje sluha.